Peter Pellegrini ellenzi a menekültek kötelező befogadását

Peter Pellegrini kormányfő nem ért egyet az Európai Unió vezetőinek azon javaslatával, hogy Szlovákiát arra utasítsa, hogy befogadja más országok menekültjeit. Pellegrini elutasítja a menekültek kötelező elosztását. Minderről a Kormányhivatal sajtóosztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Peter Pellegrini ellenzi a menekültek kötelező befogadását
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hasonló véleményen vannak azon kormánytagok is, akik részt vesznek az Európai unió ezezl kapcsolatos tárgyalásain. A szlovák kormány szerint azon kijelentéseket, hogy meg kell büntetni valamilyen módon azokat az országokat, akik nem fogadnak be menekülteket, helytelennek tartja. Úgy vélik, európai konszenzusnak kell létrejönnie a kialakult  problémával kapcsolatban. A szlovák kormány véleménye az, hogy betartható szabályokat kell hozni.

Emmanuel Macron francia elnök a héten arról beszélt, hogy az EU-tagállamok nemsokára megegyeznek a tengeren érkező menekültek "automatikus" elosztásáról. Az AFP francia hírógynökség információi szerint azon országok, akik nem fogadnak be menekülteket, eleshetnek a támogatásoktól.

Az Európai Unió politikájának a szolidaritáson, emberiességen és a hatékonyságon kell alapulnia.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök elárulta, hogy megszerezte Franciaország támogatását a menekültek elosztásával kapcsolatban, ami azon alapul, hogy az EU-tagállamai közösen tegyenek valamit a menekültekért.

TASR/para