Peter Pellegrini felelősségteljes magatartásra szólított fel

2020. március 13. - 21:59 | Belföld

Az önfegyelem kulcsfontosságú a fertőzés leküzdéséhez. Ezt pénteki, rendkívüli beszédében jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő az új koronavírussal összefüggésben.

Peter Pellegrini felelősségteljes magatartásra szólított fel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hangsúlyozta, hogy az állam mindent elkövet annak érdekében, hogy visszaszorítsa a COVID-19 nevű betegséget. Az állampolgárokat arra kérte, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, figyelmeztetett a szolidaritás fontosságára is.

„Az önfegyelem kulcsfontosságú a fertőzés leküzdéséhez. Tartsunk észben egy egyszerű szabályt: az, hogy két hét múlva milyen méreteket ölt majd ez a világjárvány, attól függ, hogy ma hogyan viselkedünk”

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint minden állampolgár hozzájárulhat a helyzet javulásához, mégpedig felelősségteljes magatartással.

A kormányfő szerint az állami szervek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megóvják az állampolgárokat a fertőzés következményeitől. Emellett kiemelte a községek, városok és megyék által tett erőfeszítéseket is. Hangsúlyozta, hogy minden egészségügyi intézmény gondoskodik arról, hogy rendelkezzen elegendő mennyiségű védőfelszereléssel és kellő számú orvossal.

Pellegrini elutasította a mesterséges pánikkeltést és ennek politikai célkora való felhasználását.

„Olyan helyzetbe kerültünk, amelyre soha nem lehet kellő mértékben felkészülni”

– hangsúlyozta.

Hozzátette: Szlovákiának még nincs tapasztalata ilyen méretű világjárvánnyal.

A miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat. ű

„Ez nem valamiféle állami önkény, kizárólag arról van szó, hogy meg akarjuk akadályozni a vírus ellenőrizhetetlen terjedését országszerte”

– emelte ki.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban kerülni kell a társaságot, minél több időt kell otthon tölteni, és be kell tartani a rendszeres kézmosásra, a védőmaszk hordására, vagy a kézfogások mellőzésére vonatkozó higiéniai előírásokat.

Felszólított mindenkit, hogy viselkedjen úgy, mintha mindazok, akikkel kapcsolatba kerül, fertőzöttek lennének, illetve mintha ő maga is betegséghordozó lenne, és ezért tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne kapja el a betegséget, de ne is fertőzzön meg másokat.

A kormányfő a szolidaritás fontosságát is hangsúlyozta. Az emberek segíthetnek egymásnak például a bevásárlásban, de csak a higiéniai előírások betartása mellett.

„Osszuk meg egymással a védőmaszkokat, ha magunknak többet vettünk, de másnak esetleg nincs elég”

– fűzte hozzá.

TASR