Peter Pellegrini fontos ügyben kéri Angela Merkel segítségét

2019. február 6. - 15:27 | Belföld

Szlovákia pályázik az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelyére. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő fel akarja kérni Angela Merkel kancellárt, hogy támogassa a törekvést.

Peter Pellegrini fontos ügyben kéri Angela Merkel segítségét
Fotó: TASR - Úrad vlády SR

Pellegrini ezt csütörtökön akarja megtenni, a kancellár pozsonyi látogatása keretében.

Pellegrini és Merkel tárgyalni fognak az európai integráció kérdéseiről is.

„Megbízható és felelősségteljes partnerek vagyunk, az euróövezet egyetlen tagállama a térségben, és hiszem, hogy képesek vagyunk teljes szerepet betölteni a legfontosabb európai kérdésekről való döntéshozatalban”

– jelentette ki a kormányfő a TASR hírügynökségnek szerdán. Hozzátette: fontos, hogy Szlovákia utat találjon ahhoz az asztalhoz, amelynél az EU jövőjéről fognak dönteni.

Németország és Franciaország szorosabb integrációjával, illetve az EU magjáról szóló újabb eszmecserékkel kapcsolatban megjegyezte: a két legerősebb uniós tagállam együttműködése megkerülhetetlen aktus.

Merkel pozsonyi látogatása keretében Andrej Kiska államfővel is találkozni fog. Ezt követően kerül sor a visegrádi négyek (V4) vezetőivel való közös találkozóra. Pellegrini elmondása szerint a migráció mellett a tárgyalások fő témái az olyan projektek lesznek, mint az egységes piac, az euróövezet, a gazdasági és vámunió, illetve a többéves pénzügyi keret.

„Tudatosítanunk kell, hogy egy közös sikertörténet részesei vagyunk, és konkrét eredményeket érünk el. Az EU a megkérdőjelezhetetlen életterünk”

– mondta a miniszterelnök a V4 és az egyéb uniós tagállamok közötti véleménykülönbségekkel összefüggésben.

Pellegrini szerint a találkozón érinteni fogják a közelgő európai parlamenti választások témáját is. A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta: a cél a magasabb választási részvétel, amely például az EU-projekt sikereinek kommunikálása által érhető el.

„Külön foglalkozunk majd természetesen a brexittel, illetve a különféle forgatókönyvekre való felkészüléssel”

– tette hozzá.

Pellegrini tavaly májusi németországi látogatása során hívta meg Merkelt Pozsonyba.

„Értékelem, hogy elfogadta a meghívást. Németország a legfontosabb gazdasági partnerünk, ezért kiemelt jelentőséggel bírnak a legmagasabb szintű tárgyalások”

– zárta a miniszterelnök.

Merkel utoljára 2014. október 20-án járt Pozsonyban. Előtte, 2011 februárjában már részt vett egy pozsonyi V4-csúcson. A mostani találkozóra a szlovák V4-elnökség keretében kerül sor. A visegrádi országok kormányfői Merkellel közösen fognak megemlékezni a közép-európai politikai változások 30. évfordulójáról.

TASR