Peter Pellegrini: Személyesen vállalom a felelősséget a belügyben tervezett lépésekért

Peter Pellegrini: Személyesen vállalom a felelősséget a belügyben tervezett lépésekért
Fotó: TASR/Martin Baumann

Pellegrini készen áll arra, hogy személyesen vállalja a felelősséget a belügyi tárcánál tervezett lépésekért. Ezt azután jelentette be, hogy Drucker átadta a lemondását Andrej Kiska államfőnek, és Pellegrini átvette a minisztérium átmeneti vezetéséről szóló megbízást. 

„Még ma, a délutáni órákban tájékoztatni fogom önöket a Belügyminisztériummal kapcsolatos további lépésekről, és azokról a kérdésekről, melyek ma az asztalon vannak” – jelentette ki a kormányfő.

Pellegrini szerint nehéz helyzetről van szó, ezért átmenetileg ő fogja a tárcát vezetni, és nem valamelyik miniszter. „Döntöttem, és az államfővel is megegyeztem, hogy a tárca irányításával nem valamelyik minisztert bízom meg, hanem a következő lépésekért kormányfőként magam vállalom a felelősséget” – közölte azt is hozzá téve, hogy a jelenlegi időszakban ez szükséges és elkerülhetetlen lépés. 

Pellegrini sajnálja, hogy Drucker távozik. „Egy olyan ember volt, aki készen állt arra, hogy új dolgokat hozzon a Belügyminisztériumba. A kormány egy rátermett menedzsert veszít” – jelentette ki. Drucker megköszönte Pellegrininek az együttműködést, és azt kívánta neki, hogy sikerüljön megvalósítania az elképzeléseit és a kormány programnyilatkozatát. Kiska államfő egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Ezt későbbre tervezi. 

Drucker a belügyi tárcát nem egész egy hónapig vezette, lemondását pedig hétfőn (április 16.) jelentette be azután, hogy nem váltotta le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt. Drucker a maradásával nem akarta a társadalom megosztottságát tovább fokozni. 

Gašpar egyelőre a funkciójában marad. Ha a belügyminiszter felszólítja őt a távozásra, akkor ezt megteszi. Azt azonban nem gondolja, hogy az ő személye osztja meg a társadalmat. Gašpar távozását követelik a tüntetések résztvevői, az ellenzék és Kiska államfő is. Drucker szerint viszont Gašpar leváltása nem lenne sem helyes, sem igazságos, azt azonban elismerte, hogy vannak olyan okok, amelyek miatt Gašpar felajánlhatná a lemondását.

TASR