Peter Tóth nem megy be a bíróságra vallani Kočnerék ellen, mert fél

2019. július 31. - 09:45 | Belföld

Korábbi ígéretével és a rendőrséggel kötött egyezségével szemben Peter Tóth egykori újságíró és hírszerzési vezető, aki Marian Kočner megbízásából újságírókat figyeltetett meg, nem jelenik meg a mai nap folyamán a bíróságon, hogy tanúvallomást tegyen Marian Kočner és Pavol Rusko váltóhamisítási ügyében, ugyanakkor kitart korábbi állításai mellett.

Peter Tóth nem megy be a bíróságra vallani Kočnerék ellen, mert fél
Peter Tóth (Fotó: Denník N - Tomáš Benedikovič)

Saját, Ďateľ című portálján tett közzé egy bejegyzést Peter Tóth az indokairól, melyek között megemlíti a rendőrség és az újságírók vele szembeni hozzáállását is. A rendőrség ugyanakkor eddig meglehetősen mérsékelten állt hozzá, hiszen nem gyanúsították meg semmivel, miután kiderült, hogy Kočner újságírókat figyeltetett meg vele, többek közt Ján Kuciakot is.

Az újságírók egy része viszont már jó ideje szorgalmazza a letartóztatását, mert ugyan Tóth önként jelentkezett a rendőrségen, és beszélt az újságírók megfigyeléséről, de ezt nem azután tette meg, hogy megölték Kuciakot, hanem azt követően, hogy letartóztatták Alena Zsuzsovát. Mivel pedig Tóth Kočner megbízásából kommunikált Zsuzsovával, számíthatott rá, hogy erre a rendőrség is rájön egy idő után.

Tóth eddig minden telefonos beidézésre megjelent a rendőrségen, amikor a Kuciak-gyilkosságról vagy a váltóhamisítási ügyről volt szó. A Büntető Törvénykönyv szempontjából viszont fontos lenne, hogy vallomást tegyen a bíróságon is, erre viszont ma biztosan nem kerül sor.

A portálján viszont közölte, hogy korábbi állításai mellett továbbra is kitart.

"Továbbra is Marian Kočnert tartom a megrendelőnek Ján Kuciak meggyilkolása ügyében, Alena Zsuzsovát pedig a bűntársának. Kitartok amellett is, hogy Marian Kočnernek és Pavol Ruskónak idősebb Jozef Dučák segített hamis váltókat előállítani és visszadátumozni. Ugyancsak kitartok amellett, hogy a Marian Kočner által írt üzeneteket Andrej Šabík ügyvéd csempészte ki a börtönből... Ahhoz viszont, hogy a szavaimat ismételten igazolhassam az eljárásbeli módon, meg kell változniuk a biztonsági és egyéb körülményeknek Szlovákiában" - fogalmazott.

Saját magáról azt állítja, hogy ő nem bűnöző, hanem tanú. A Kuciak-gyilkosság után viszont a Denník N információi szerint gyanús dolgok kerültek napvilágra arról, honnan szerzi a pénzét. Tóth emiatt külföldön rejtőzködött, de mikor az USA-ba akart menni, nem engedték be. Állítása szerint azért, mert a SIS hamis információkat oszt meg róla és családjáról a partnerországok hírszerző szerveivel.

Tóth a kezdetben rejtett tanúként tett vallomást, később viszont egyértelművé vált, hogy kiről van szó, a tanúvédelmi programban való részvételt viszont elutasította, mert nem bízik az állami szervekben. A helyzetet, amiben jelenleg van, ahhoz hasonlítja, mint amikor újságíróként tevékenykedett a Mečiar-rezsimmel szemben.

(Denník N)