Peter Žiga cégénél razziázik a NAKA!

2021. február 3. - 08:48 | Belföld

A NAKA különleges egységei szerdán a reggeli óráktól razziáznak a pozsonyi Aston hotelben, ahol Peter Žiga (Hlas) korábbi smeres gazdasági miniszter cége, a Taper székhelye is található - tudta meg a Tvnoviny.sk.

Peter Žiga cégénél razziázik a NAKA!
Peter Žiga (Fotó: TASR-archív)

A Taper Peter Žiga családjának cége, ő maga 2006-tól szerepel a társaság szerveiben. A vállalat azóta a legnagyobb fakereskedővé vált Szlovákiában, és a Markíza információi szerint éppen ezzel a tevékenységével függ össze a razzia is.

A NAKA egységei viszont nemcsak itt, hanem Szlovákia több más pontján is egyidejűleg tartanak razziát.

Maroš Stano, a Hlas-SD párt szóvivője közölte, Žiga jelenleg karanténban van és vár a koronavírustesztre. "Régóta közismert, hogy a politikába történt 2006-os belépése óta nem irányítja a céget, emellett a vállalat már hosszabb ideje együttműködik a rendőrséggel, ugyanis maga is csalás áldozatává vált" - szögezte le.

2017-ben egy állami ellenőrzés során derült fény számos hiányosságra a Taper cég könyvelésével kapcsolatosan. A Trend hetilat írta meg, hogy a cégnek egy adócsalási ügyben több százezer eurót fizettek ki, Žiga azonban elhatárolódott az ügytől, állította, egy kétes beszállító áldozataivá váltak.

Ugyanakkor az adóhatóság fiktív ügyletnek minősítette azokat az eladásokat, amelyeket a Taper egy csehországi céggel bonyolított le, és ami alapján az adót visszaigényelte. Az ügy büntetőjogi síkra is terelődött, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány azonban akkoriban közölte, hogy Dušan Kováčik akkori speciális ügyész ellenőrzése alatt végül ennek semmilyen eredménye nem lett.

Žiga alatt a cég forgalma meredeken emelkedett, és ugyan úgy tettek, mintha ez nem az Állami Erdészet által értékesített nyersanyagból származna, ugyanakkor számos beszállítón keresztül mégis erről volt szó - írja az Aktuality.sk.

(Tvnoviny.sk/Aktuality.sk)