Petíciót indít a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége, több választási körzetet akarnak

2022. február 10. - 11:06 | Belföld

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) népszavazást akarnak ugyanis kezdeményezni a több választási körzetért.

Petíciót indít a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége, több választási körzetet akarnak
Fotó: TASR

A ZMOS népszavazást írna ki a több választási körzet bevezetése kapcsán, ennek érdekében pedig petíciós aláírásgyűjtést indít.

A kezdeményezés célja, hogy az emberek a régiókból is tudjanak jelölteket küldeni a parlamentbe, akik ismerik az adott térség problémáit és a régió konkrét igényeit.

Az egyesület szerint a parlament és a régiók erősebb összekapcsolására van szükség az országban.

Az aláírásgyűjtésbe a ZMOS 61 regionális szervezete kapcsolódik be. A csütörtöki sajtótájékoztatón a szövetség képviselői kiemelték, szükség van a választási rendszer megváltoztatására, mert 1998 óta az egy választási körzet a régiók egyenlőtlen képviseletét eredményezte a parlamentben.

"Azt akarjuk, hogy az egyes régiókban vezető pozíciót betöltő emberek kerüljenek politikai pártok jelöltlistájára, és képviseljék Szlovákia egyes régióinak polgárait a parlamentben” – mondta a ZMOS elnöke, Branislav Tréger.

Púchov polgármestere, Katarína Heneková hozzátette, a parlamenti képviselők nem is sejtik, hogy az önkormányzatoknak milyen problémákkal kell szembenézniük. Az emberek pedig éppen az önkormányzatokhoz, a polgármesterekhez és a képviselőtestület tagjaihoz fordulnak a problémáikkal, nem viszik azokat Pozsonyba – jegyezte meg.

A ZMOS szerint annyi választási körzetre lenne szükség, ahány megyei önkormányzat működik, az egyes körzetekben pedig lakosságarányos lenne a képviselet.

A koalíción belül egyelőre nincs konszenzus a választási törvény módosításával kapcsolatban.


(TASR)