Petíciót készülnek indítani a bősi kastély és parkerdő eladása ellen, Fenes szerint viszont ebből semmi sem igaz

2021. szeptember 15. - 08:04 | Régió

A Bősiek Bősért nevű Facebook-csoportban Jakus Zoltán helyi aktivista és szervező, aki egyúttal Fenes Iván egyik ellenfele volt a legutóbbi választásokon, kifejtette, milyen gyanús cselekmény jutott „biztos forrásból” a tudomására.

Petíciót készülnek indítani a bősi kastély és parkerdő eladása ellen, Fenes szerint viszont ebből semmi sem igaz
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Eszerint egy titokzatos, a posztban meg nem nevezett üzletcsoport készül megvásárolni a bősi Amadé kastélyt, melyben jelenleg idősotthon működik, illetve a mellette lévő parkerdőt. Tudomása szerint minderről már elkészültek a „papírok”. Állítja, a bősi kastély most is magántulajdonban van, tehát annak eladása szavai szerint nem is zavarja őket, az állami tulajdonban lévő parkerdő magánkézbe történő eladását viszont szeretnék megakadályozni, mégpedig olyan módon, hogy a városnak az állítólagos elővásárlási jogával élve meg kellene szereznie. Ez ügyben pedig petíciós bizottságot hoztak létre, melynek ő az elnöke, és aláírásgyűjtésbe kezdenek, ha nem kapnak érdemleges választ a várostól.

Érdeklődtünk az ügyben Fenes Iván polgármesternél, aki pedig elmondta, hogy abból, ami a posztban megjelent, nem sok minden igaz. A bősi kastély egyrészt jelenleg sincs magántulajdonban, hanem Bősé, ennek egyébként könnyen utána lehet járni ITT.

„Semmilyen eladási szándékunk nincs. A város tulajdona a kastély és az azt övező, bekerített terület, mi viszont sem a kastélyt, sem ezt a területet nem kívánjuk eladni, sem más módon megszabadulni tőle. Éppen az ellenkezőjét tesszük” – figyelmeztetett.

Kifejtette, hogy mivel a kastély hosszú távon nem megfelelő idősotthon működtetésére, és ezt az előírások sem engedik, így egy modern épületet készülnek építeni 80 fős kapacitással abból a célból, hogy az időseket oda költöztessék át a jövőben. „Létezik erre állami pályázat, hosszú lejáratú hitellel, és az önkormányzat már jóvá is hagyta az ezzel kapcsolatos projektet, megvan rá a helyünk is. Ezt viszont azért is tesszük, mert ha egyszer ki tudjuk üríteni a kastély épületét, akkor azt szintén pályázati vagy egyéb forrásból szeretnénk felújítani. A kastélytól nem akarunk megszabadulni, ez álhír” – fogalmazott.

Fenes arról is beszélt, hogy a város semmilyen információval nem rendelkezik arról sem, hogy az állam, pontosabban az Állami Erdészet eladná a parkerdőt.

„Ebben az ügyben minket senki semmiről nem tájékoztatott, viszont úgy gondolom, felelőtlen lépés lenne, de erre reális esélyt nem látok” – mondta.

A belengetett petícióval kapcsolatban azt mondja, hogy ha a törvényt betartják, akkor nyilván foglalkoznia kell vele az önkormányzatnak is.

„Nem tudni viszont, hogyan készülnek megfogalmazni a kérdést, mert ha arról volna szó, hogy a parkerdő maradjon állami tulajdon, azt én is azonnal aláírom” – húzta alá.

A bejegyzésben nem merült fel ugyan konkrét vásárló, csak utalás, a kommentekben viszont előkerült a Kukkónia polgári társulás neve, így kérdéssel fordultunk hozzájuk, illetve a parkerdőt kezelő Állami Erdészethez is, kedden azonban nem kaptunk tőlük választ.

(SzT)