Petícióval tiltakoznak a dunaszerdahelyi Fröccsfest ellen!

A régió legnagyobb tömeget vonzó fesztiválja hetedik évada elé néz idén, a környéken lakókat azonban aggasztja, hogy ismét tulajdonképpen a házuk előtt fognak zajongani.

Petícióval tiltakoznak a dunaszerdahelyi Fröccsfest ellen!
Fotó: Fülöp Csilla / Fröccsfest - Facebook

Több tucatnyian írták alá azt a petíciót, melyet az ott élők kezdeményeztek. „Arra kérjük a polgármestert és a képviselő-testületet, helyezzék át a fesztivál helyszínét a Szent István térről egy kevésbé lakott területre” – áll a petíció megfogalmazásában, melyet február 18-án adtak le a városházán.

A fesztivál leginkább a hangereje miatt zavarja a környéken lakókat. Amint azt a petícióban is megfogalmazták, elsősorban a Štefánik, a Rózsa, a Bacsák és a Sládkovič utcák, valamint a Vásártéri házak lakóit, mindenekelőtt pedig az éjszakai órákban két vagy három egymást követő napon.

Tavaly első alkalommal volt háromnapos a fesztivál, idén azonban visszatérnek a kétnapos rendezvényhez. Dakó Sándor, a fesztivál egyik főszervezője úgy reagált a petícióra, hogy ők igazodnak minden előíráshoz és normához, betartják azokat. Idén ugyanakkor még folyamatban van a rendezvény jóváhagyása.

Érdeklődtünk a városi hivatal vezetőjénél is az ügyben, Bubniak Júlia pedig elárulta, hogy a petíciót a hivatal a képviselő-testület és annak szakbizottságai elé tárja, hogy a városvezetés is érdemben foglalkozzon a kérdéssel. Mint mondta, adott esetben javaslatot tehetnek arra, hogy a fesztivált helyezzék át a szabadidőparkba vagy máshova, ezt azonban még mindenképpen egyeztetés előzi majd meg.

Véleménye szerint a fesztivál már kinőtte a Szent István teret, és a jövőben ezzel a problémával mindenképp foglalkozni kell.

A képviselő-testület legközelebb várhatóan a jövő héten ülésezik soron kívül, ennek programjába viszont még nem biztos, hogy bekerül a petíció megvitatása. Soros plénum legközelebb április 16-án lesz.

(SzT)