Petőfi napja a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskolában

2019. március 15. - 11:43 | Régió

Petőfi napja címmel zenés irodalmi műsorral emlékeztek meg az 1848. március 15-én kitört forradalomról a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola diákjai.

Petőfi napja a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskolában
Az iskola felvételei - további fotókért kattints!

Az előadás gerincét Petőfi naplójának részletei adták, melynek segítségével végigjárták a magyar történelem egyik legjelesebb napjának helyszíneit. A virtuális séta során felelevenítették, hogy mi történt a Pilvax kávéházban, a Landerer nyomdában, a Nemzeti Múzeumnál, hogyan szabadították ki Táncsics Mihályt és miként zajlott a Bánk bán ünnepi előadása.

A márciusi ifjak történeteit a történelem könyvekben aligha olvasható információkkal is kiegészítették. Szó esett arról, hogy ingyen villásreggelivel csalogatta vendégeit az egykori Pilvax ill. Fillinger kávéház. Elhangzott az is, hogy Petőfi a személyzeti bejárón jutott be a Nemzeti Múzeumba, amelynek kertjében a szomszédos vásárról elszabaduló szarvasmarhák legelték a díszcserjéket. Táncsicsról pedig kiderült, hogy kiszabadításához először fel kellett ébreszteni, aztán pedig az őt szállító hintóban újból elaludt, rabtársát viszont ott felejtették, és csak egy hónap után találtak rá.

A prózai részeket zenés feldolgozások váltották, tánckoreográfiával kiegészítve hangzottak el az Arra születtünk és a Mi vagyunk a Grund c. dalok, a kimaradhatatlan Talpra magyart kórusban énekelték el, a Szállj fel szabad madár! rock zenei alappal, a Hétköznapi című szinte versértékű dal ukulele kísérettel szólalt meg, a Fölszállott a páva pedig a capella.

A fiatalos, lendületes műsort a vetítővásznon követhető irodalmi és történelmi mémek, az „1848-ból származó“ chat-üzenetek, Facebook-események, Messenger-üzenetváltások tették még érdekesebbé.

Az örökre emlékezetes nap eseményeiről való megemlékezést a Himnusz zárta.


-kl-