Petőfit idézve köszöntötte a magyarokat Čaputová a közösségi oldalán

2023. március 15. - 10:40 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő idén is megemlékezett március 15-ről a közösségi oldalán.

Petőfit idézve köszöntötte a magyarokat Čaputová a közösségi oldalán
Zuzana Čaputová Dunaszerdahelyen 2019 novemberében (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

"Magyar polgártársaink számára a mai nap az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepe. 1848-1849 közös történelmünk egyik fontos időszaka volt, amikor a magyar és szlovák vezetők pozíciói eltértek egymástól. Közös volt azonban bennük az olyan alapvető emberi és polgári jogok iránti vágy, mint a jobbágyság eltörlése, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség" - írta a kétnyelvű bejegyzésében az államfő.

Kiemelte, a korszak forradalmárai közül az egyik legismertebb Petőfi Sándor, akinek az idei évben emlékezünk születésének a 200. évfordulójára. "A szlovák gyökerekkel is rendelkező neves költő egyik legismertebb versében azt írja: 'Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem', amivel generációkon átnyúlva szimbolikusan azt üzeni számunkra, hogy igazából szabadnak csak egy teljes értékű demokráciában érezhetjük magunkat" – folytatta, hozzátéve, a demokráciáért a magyaroknak és szlovákoknak az évszázadokon átívelő együttélésük során többször is meg kellett küzdeniük.

"Napjaink történései pedig azt jelzik, hogy Petőfi és társai örökségéért, a szabadságért és a demokráciáért folyamatosan tennünk kell, és védenünk kell ezeket az értékeket. Magyar nemzetiségű polgártársainknak minden jót és szép ünnepet kívánok!" – zárta.

(parameter)