Petr Pavel a prágai várban fogadta Zuzana Čaputovát (FOTÓK)

2023. november 16. - 14:59 | Belföld

Petr Pavel cseh köztársasági elnök és felesége csütörtökön a prágai várban fogadta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt és élettársát, Juraj Rizmant. A két államfő kiemelte a Szlovákia és Csehország közötti különleges kapcsolatokat, és reményüket fejezték ki, hogy ez a kapcsolat a jövőben is megmarad - jelentette a TASR prágai tudósítója.

Petr Pavel a prágai várban fogadta Zuzana Čaputovát (FOTÓK)
Fotók: TASR - Barbora Vizváryová (További képekért kattints!)

„Hagyományosan november 16-án, a bársonyos forradalom évfordulóján, a demokrácia közös ünneplése előtti napon látogatok Prágába - egy olyan esemény évfordulója előtt, amely rendkívül pozitív hatással volt mindkét országra, hiszen közösen vettünk részt az eseményekben" - mondta Čaputová. Az államfő hozzátette, a cseh elnökkel mindig van mondanivalójuk egymásnak, különösen a jelenlegi feszült bel- és geopolitikai helyzetben. „Kapcsolataink rendkívül szorosak, és úgy gondolom, azok is maradnak" - tette hozzá a szlovák államfő.

„Nagyon örülök, hogy az elnök asszony a nemzeti ünnep előestéjén, a visegrádi négyek közelgő elnöki találkozója előtt, és nem sokkal a szlovákiai parlamenti választás után talált időt a csehországi látogatásra" - mondta Pavel, és hozzátette, sok témáról kell beszélniük Čaputovával. Úgy fogalmazott, minden szinten építeni szeretne a Szlovákia és Csehország közötti, történelmileg kivételes kapcsolatokra. „Ehhez adottak a feltételek, és a közös érdekeket fogjuk szem előtt tartani" - tette hozzá a cseh államfő.

Čaputová egy nappal a november 17-i bársonyos forradalom évfordulója előtt érkezett Prágába, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Este virágcsokrot helyez el és gyertyát gyújt a bársonyos forradalom emlékművénél, a Nemzeti Sugárúton (Národní třída).

Délután Csehországban élő szlovákokkal találkozik a Szlovák Intézetben, este pedig a Károly Egyetem hallgatóival folytat eszmecserét a demokrácia kihívásairól.

A szlovák államfő hagyományosan a bársonyos forradalom évfordulóját megelőző napon látogat Prágába. Tavaly Miloš Zeman volt cseh elnök fogadta a prágai várban, tavalyelőtt Čaputová a kórházban látogatta meg Zemant. Akkor vehette át a szlovák államfő a szenátus elnökének ezüst plakettjét, a cseh parlament felsőházának legmagasabb kitüntetését.


TASR