A pezsgődobozos kenőpénz ügyében hallgatja ki Pellegrinit a NAKA!

2021. november 12. - 10:58 | Belföld

A parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnökét, Peter Pellegrinit pénteken kihallgatja a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) - tudta meg a Tvnoviny.sk.

A pezsgődobozos kenőpénz ügyében hallgatja ki Pellegrinit a NAKA!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

A volt miniszterelnök azt állította a portálnak, nem tudja, milyen ügyben fogják kihallgatni, a Tvnoviny.sk azonban úgy tudja, hogy a pezsgősdobozban leszállított állítólagos kenőpénz a téma, melyről František Imrecze korábbi pénzügyőrségi igazgató és Michal Suchoba vállalkozó is beszélt a vallomásában. Mindketten együttműködnek a rendőrséggel.

A helyszínen tartózkodik a portál közlése szerint Ladislav Smejkal ügyvéd is, aki Miroslav Výboh Smer-közeli oligarcha jogi képviselője is egyúttal a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű ügyben.

Imrecze és Suchoba egyébként azt állították, hogy Pellegrininek, amikor még a pénzügyminisztérium államtitkára volt, egy alkalommal Výboh vitt egy pezsgősdobozban 150 ezer eurónyi kenőpénzt azért cserébe, hogy támogasson, illetve szorgalmazzon egy törvénymódosítást. A 2013-as és 2014-es évben Suchoba Allexis nevű cége dolgozott a virtuális pénztárgépek 5,5 millió eurós projektjén, és az ezzel kapcsolatos törvényi hátteret kellett volna segítenie Pellegrininek.

Imrecze a vallomásában állítólag azt mondta, hogy egy kötetlen találkozón egyeztetett Pellegrinivel, és ő azt kérdezte tőle, hogy Suchoba hajlandó-e "pénzügyileg" támogatni a törvénymódosítást. Maga a pénzátadás végül a vallomások szerint a Smer egyik mecénásának tartott Miroslav Výboh közvetítésével történhetett. Imreczén kívül ezt Suchoba is megerősítette, akinek a vallomásához kötődik az elhíresült mondat, amit Výboh állítólag a viszontlátáskor mondott neki: "Pelle köszöni."

(Tvnoviny.sk)