Pfundtner: Az amnesztiákról való döntés nagyon nehéz volt

2019. január 25. - 12:46 | Belföld

Pfundtner Edit alkotmánybíró-jelölt nagy jogi dilemma előtt állt, amikor a Mečiar-féle amnesztiák eltörléséről szavaztak.

Pfundtner: Az amnesztiákról való döntés nagyon nehéz volt
Fotó: TASR

Mindezt a parlament alkotmányjogi bizottsága előtt ismerte be a csütörtöki meghallgatása alkalmával. Pfundtner jelenleg az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, az alkotmánybírói posztra a Comenius Egyetem Jogi Kara jelölte.

„Sokszor küzdök etikai vagy erkölcsi dilemmával, de ezt nem szégyellem bevallani. Hatalmas jogi dilemma volt például a mečiari amnesztiák eltörlésének ügye. Örülök, hogy az eltörlésük mellett szavaztam, de mint jogász a jogbiztonságot helyezem előtérbe. Egy működő jogállamban nem fordulhat elő, hogy eltöröljék a kiadott amnesztiákat" – mondta Pfundtner.

Pfundtner meggyőződése, hogy a nyilvánosságnak jobban bele kellene látnia az alkotmánybíróság döntéshozói tevékenységébe, ezért szerinte nagy kár, hogy csak a szóvivő és az elnök kommunikál a külvilággal. „Sajnálom, hogy nem nyilatkozik például az előadó bíró vagy az eltérő álláspontot képviselő bíró. Az emberek így többet megtudhatnának a zajló ügyekről" – magyarázta Pfundtner, aki szerint ez a lépés is elősegíthetné az alkotmánybíróság hitelének megerősítését.

Pfundtner saját elmondása szerint szívesen segít az embereknek az igazságszolgáltatás területén. „Bár nem jelent meg sok publikációm, bízom benne, hogy célba érek, és a teljesítményemért nem fog kellenem szégyenkezni. A funkciómat nagy adag emberséggel, bátorsággal és tisztelettel szeretném ellátni, olyan alkotmánybíró szeretnék lenni, aki képes másokat meghallgatni, és aki nem enged a külső és a belső nyomásnak" – mondta.

A jelölt ígéretet tett, hogy amennyiben megválasztják és kinevezik, a legjobb meggyőződése szerint, pártatlanul és függetlenül fog ítélni, figyelembe véve az erkölcsi kötelezettségét.

Pfundtner az utolsó meghallgatott jelölt volt csütörtökön. A mai napon Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Marián Sluk, Juraj Sopoliga, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Ján Šikuta, Robert Šorl, Ján Štiavnický, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban és Martin Vernarský mutatkozik be.


(TASR)