Pfundtner Edit is alkotmánybíró-jelölt

2019. január 7. - 18:50 | Belföld

Pfundtner Edit (Híd-jelölt), az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is indul az alkotmánybírói székért. Pfundtnert a Pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Karának dékánja javasolta alkotmánybíró-jelöltnek.

Pfundtner Edit is alkotmánybíró-jelölt
Fotó: TASR

„Megerősíthetem, hogy jóváhagytam a jelölésemet” – mondta a TASR hírügynökségnek. Hozzátette: küldetésének tartja a köz szolgálatát, emellett pedig védeni akarja az állampolgári jogok sérthetetlenségét és a jogállamiság alapelveit.

Pfundtner a tavalyi kormányváltásig a Híd parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Augusztus végén vette át az Igazságügyi Minisztériumban Mária Kolíková államtitkár helyét.

A tizenhárom alkotmánybíró közül kilencnek február 16-án jár le a megbízatási ideje. Andrej Danko házelnök ezért választásokat írt ki ezekre a posztokra. Az alkotmánybírók többségén kívül lecserélik az AB elnökét is.

Alkotmánybíró-jelölteket legkésőbb hétfőig, január 7-ig lehet javasolni. A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes jelölteket. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő választja ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

TASR