Pfundtner Edit tett egy nagy lépést ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen

Kedden este, az újabb alkotmánybírójelölt-választáson egyetlen jelöltként Pfundtner Edit kapta meg a szükséges szavazatmennyiséget. A parlament Zuzana Čaputová elé terjeszti az eredményt, az államfő pedig majd dönthet, a jelöltek közül kit választ ki a taláros testületbe.

Pfundtner Edit tett egy nagy lépést ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen
Fotó: Cséfalvay Á. András

A koalíció képviselői a Koalíciós Tanács keddi ülése után arról tájékoztattak, hogy öt jelölt megválasztásában egyeztek meg. Andrej Danko (SNS) házelnök kilátásba helyezte, hogy ha mégsem sikerülne megválasztani az összes hiányzó jelöltet, a jelöltválasztás a jövőben nyilvános lehet.

Végül a képviselők 15 pályázó közül választottak, és közülük egyedül - a 2012-ig a Híd alelnöki posztját betöltő - Pfundtner kapott elegendő szavazatot. Múlt csütörtökön is csak egy jelöltet választottak meg, Radoslav Procházkát.

Eddig négyszer szavaztak, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová a keddi választási eredménnyel kapcsolatban megerősítette az általa már korábban is jelzetteket, csak akkor nevez ki új alkotmánybírókat, ha összejön az előírt 18. Az államfő üdvözölte a házelnök nyilatkozatát a jövőbeni jelöltválasztás módjáról.

TASR