PhDr. Ožvald Erzsébet: A jó oldal, a rossz oldal, no meg a váltsunk kormányt

2020. február 19. - 09:18 | Régió

Lassan kirügyezek, ha azt hallom, hogy nem állok a rossz oldalra, hanem a jóra. Mit is jelent ez? Tehát, a rossz oldal az, ahol megmentették a kisiskolákat a létszám eltörléssel, a normatív emelésével, vagy ahol felújították a kultúrházakat, óvodákat és alapiskolákat; avagy kiépítették sok településen a csatornahálózatokat, épülnek az utak, emelték a nyugdíjakat, gyermeksegélyt, fiatal házassági kölcsönt biztosítottak, amelyből leírható 3 gyermekre 6000 euró vagy a környezetvédelem terén új törvényt vezettek be? A fene vigye el azt a sok-sok rosszat! El sem tudom képzelni, hogy akkor mi is az a jó oldal!

PhDr. Ožvald Erzsébet: A jó oldal, a rossz oldal, no meg a váltsunk kormányt

Talán az, ahol már voltunk (kétszer Dzurinda kormány, egyszer Radičová 1,5 évig) csak ott az eredmények egyenlőek a nullával. Ez volt, meg lesz is a jó oldal? Meg ugye a következő magasszintű kommunikáció a „váltsuk le a kormányt”. Bocsi, azt nem kell leváltani, február 29-i választások után megváltozik az magától. Nem emlékszek egyetlen választásra sem, amely után erőszakkal kellett volna leváltani a kormányt. Az a törvényeknek megfelelően a nép akarata szerint MINDIG változott vagy négy évente, esetleg előrehozott választások alkalmával. Erről Hofi és anyósa jut eszembe: „Te Géza, azok felmentek a parlamentbe … Nem baj mama, majd egyenként lejönnek.”

Komolyra fordítva a szót, nem tudom, mi a jó oldal, mi a rossz oldal, meg váltsunk kormányt féle rétorika értelme?! Vagyis tudom – emberbutítás, agymosás. Pedig a szlovákiai magyar választó okos ember! Tud szelektálni, képessége van különbséget tenni a jó és rossz között. Nem szabad szem elől tévesztenünk a reális szemléletmód fontosságát még a politikai képviseletben sem. Az igaz, hogy az MKP néhány asszisztenssel próbált újat hozni. Ennek az lett a vége, hogy a háttérbe szorult, hiszen a kampány során látható, hogy három formáció, háromféle kampányt folytat, mellébeszédek sorozata érzékelhető, meg az, hogy a nagy „Együtt” „Összefogás” szavak mögé bújva mekkora harcot vívnak egymás ellen is. Jó példa a SaS elnökével előadott sajtó, mely nagy kabaré volt. Autonómia, Beneš-dekrétumok letagadása a szlovák média előtt, gyors vállalása a magyar sajtóban, későbbi magyarázkodások zuhataga. Rodolfó jut eszembe, „figyeljék a kezem, mert csalok.”

Ne beszéljen itt senki arról sem, hogy ez a formáció az, amely igazán magyar, tiszta mint a kristály, és csak igazmondó juhász van a listán. A srácok az „Összefogásból” fogadkoztak még szeptemberben, hogy ha nem sikerül a magyar választók több mint felét, pontosan 60 – 70%-át megszerezni, nem indulnak a választásokon. Perszehogy nem sikerült. De az, ami sikerült és elértek, a választók szakítása, megtévesztése, demotiválása. Nem szabadott volna beleköpni senki levesébe, gyerekek! Októberben, amikor megalakult a Régiók pártja Híd – MKP, ezt kellett volna támogatni és nem szétrúgni, emberekbe beletaposni. Ez lett volna a biztonság a szlovákiai magyarok számára, hogy képviselete legyen a parlamentben a választások után. Így most már csakis a józan eszünkre támaszkodhatunk. Észérvekre hallgatva, eredményekre hivatkozva arra kérek mindenkit, hogy ne arra menjünk, amerre a megtévesztés ösvénye vezet, hanem arra, amerre nem vezet ösvény és hagyjunk nyomot magunk után. Figyelmünket február 29-én összpontosítsuk arra, hogy nem járhatunk úgy, mint a két szlovák nemzeti párt évekkel ezelőtt, s kint maradunk a parlamentből. Nem kell ilyenfajta megtisztulás!

Egy józan, tapasztalt, már eredményeket hozó politikai képviseletre van szükségünk, folytatva a kisebbségek méltó képviseletét, az állampolgári törvény jogos megváltoztatását, a bíróságok, ügyészségek megtisztítását, a régiók továbbfejlesztését!

És még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet az elmúlt négy év időszakából. A Híd méltón képviselt bennünket, hiszen semmiféle botrány hátterében nem bukkantak fel, összpontosítottak a „Vízió” néven ismert programra, melynek 90%-át teljesítették. Fontos a tapasztalat, hiszen a politikai vitákat figyelve látjuk, hogy felkészületlen, tapasztalatlan egyének szerepelnek a csatornákon. Mentsen meg bennünket a Jóisten egy ilyen képviselettől a parlamentben! Hogy miként élünk választási előjogainkkal, március 1-jén tudjuk meg.

Nagyon vigyázzunk arra, hogy sokan és jól válasszunk, ahol a józan érvek, közvetlen tapasztalatok és eredmények a döntőek.

Akkor mondhatjuk azt, hogy kialakult már bennünk a 21. század modern problémák iránti kifinomult érzékenységünk. Ennek végeredménye lehet az a bölcsesség, hogy egyszerre közelítünk derülátóan és realisztikusan az urnákhoz.

Legyünk okosak és sikeresek!

PhDr. Ožvald Erzsébet, Most-Híd 8-as számú parlamenti képviselőjelöltje

(PR-cikk)