Phenjant bíráló röplapokat juttattak át Észak-Koreába Dél-Koreából

2021. április 30. - 12:20 | Külföld

Hőlégballonok segítségével 500 ezer szórólapot juttatott át Dél-Koreából Észak-Koreába egy dél-koreai aktivista, aki pénteken a hatóságokkal is közölte tettét, amelyet egyébként március óta törvény tilt és büntet.

Bak Szang Hak azt mondta, a szervezete a héten két alkalommal összesen 10 nagy hőlégballont bocsátott fel Kangvon és Kjonggi határ menti tartományok területéről Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt bíráló röplapokkal, illetve egydolláros címletű bankjegyekkel, azt azonban nem árulta el, honnan indították a ballonokat. Élesen bírálta továbbá a szórólapozást tiltó törvényt, amely szerinte sérti a szólásszabadságot.

Az országegyesítési minisztérium helyettes szóvivője azt közölte, a hatóságok egyelőre vizsgálják az aktivista állítását. Ha bebizonyosodik a tette, Bak Szang Hakot akár 30 millió von pénzbírsággal vagy három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Észak-koreai disszidensek és más aktivisták sokáig apró hőlégballonok segítségével juttattak át szórólapokat Dél-Koreából a határon, bírálva ezekben a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet. Észak-Korea emiatt tavaly heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, júniusban pedig bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös keszongi összekötő iroda épületét, és katonákat vezényelt korábban kiürített őrhelyekre a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe.

A szórólapozást tiltó, márciusban életbe lépett rendeletet a dél-koreai országegyesítési minisztérium részéről azzal indokolták, hogy bár Észak-Korea népének joga van a külvilágból érkező információkhoz, az információáramlás nem veszélyeztetheti a két Koreai közti határ déli oldalán élők biztonságát.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong tavaly határozottan felszólította Szöult, vessen véget a szórólapozásnak, a külföldre szökő észak-koreaiakat pedig "emberi mocsoknak" és "korcs kutyáknak" nevezte.

A rendelkezés ellenére Szöul és Phenjan viszonya továbbra is feszült: Kim Jo Dzsong, akit sokan testvére "szócsövének" tartanak, egyebek közt "az amerikaiak papagájának" nevezte Mun Dzse In dél-koreai elnököt azt követően, hogy Mun bírálta a phenjani rakétakísérleteket.


(MTI)