Phjongcshang 2018: Hazatért az észak-koreai politikai küldöttség

Hazatért vasárnap Észak-Koreába az a 22 fős politikai küldöttség, amely pénteken érkezett a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitójára az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Nam államfő irányításával.

A küldöttséget több magas rangú dél-koreai politikus, köztük Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter búcsúztatta el a szöuli Incshon Nemzetközi Repülőtéren. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga hazaútja előtt meghallgatta a Samdzsijon észak-koreai zenekar koncertjét a szöuli nemzeti színházban. Az eseményen Mun Dzse In dél-koreai elnök, valamint az észak-koreai olimpiai küldöttség több tagja is jelen volt. Mun és Kim az olimpiai megnyitó óta immár negyedszerre találkozott.

Előző nap Kim Jo Dzsong különmegbízotti minőségében átadta testvére meghívóját a dél-koreai elnöknek. Ebben Kim Dzsong Un azt kérte Muntól, hogy mielőbb látogasson el Phenjanba. A dél-koreai vezető azt válaszolta: reméli, hogy hamarosan megteremtik a látogatás feltételeit, és felkeresheti a szomszédos országot. Mun egyúttal párbeszédet szorgalmazott Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

A koncert előtt nyilatkozó dél-koreai vezető fontosnak nevezte Kim Jo Dzsong látogatását. Ő volt az Észak-Koreát alapító és irányító Kim-család egyetlen tagja, aki felkereste Dél-Koreát az 1950-53-as koreai háború óta.

"A két Koreának együtt kell működnie, hogy a békülékeny találkozó gyújtotta szikra lángra kapjon" - idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség az államfőt. Északi kollégája, Kim Jong Nam is bizakodóan nyilatkozott. "A mielőbbi viszontlátás reményével térek haza" - mondta.

Egy felmérés szerint a dél-koreaiak többsége kedvezően fogadta, hogy Észak-Korea részt vesz a téli olimpiai játékokon. Azonban sem az Egyesült Államok, sem a dél-koreai konzervatívok nem osztották ezt a lelkesedést. Szombaton mintegy 800-an tüntettek Szöulban a két Korea közeledése ellen. A tiltakozók Kim Dzsong Un-portrékat téptek szét, és megpróbáltak elégetni egy észak-koreai zászlót, de a rendőrség közbelépett.

Elemzők úgy vélik, hogy az északi békeoffenzíva célja a nemzetközi szankciók, valamint a dél-koreai-amerikai szövetség meggyengítése lehet. Szakértők óva intettek a hurráoptimizmustól, és hangsúlyozták, hogy a két Korea kapcsolata csak akkor fejlődhet igazán, ha az észak-koreai rakéta- és atomprogramban is pozitív változás következik be.


MTI/para

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.