Phjonghcsang 2018 – Kim Dzsong Un húga már ott van a téli olimpián

Néhány órával a téli olimpia megnyitója előtt megérkezett a dél-koreai fővárosba az észak-koreai hivatalos politikai küldöttség.

A megérkezést a repülőtérre a dél-koreai televízió élőben közvetítette. A 22 fős phenjani delegációt Kim Jong Nam, Észak-Korea hivatalos államfője vezeti, és tagja a többi között Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propaganda osztályának helyettes vezetője, illetve Ri Szon Kvon, a Korea-közi hivatal vezetője.

A küldöttség háromnapos programjának részleteit biztonsági okokból nem ismertették teljesen, egyes részletek azonban nyilvánosságra kerültek. A delegáció tagjai az érkezést követően nem sokkal elutaznak Pjongcsangba, a téli olimpia színhelyére, ahol – hely idő szerint – péntek este megtekintik a megnyitó ünnepséget. Az esemény előtt azonban részt vesznek azon a vacsorán, amelyet Mun Dzse In dél-koreai elnök ad, s amelyen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői lesznek jelen.

Szombaton az észak-koreai küldöttség tagjai visszatérnek Szöulba, ahol Mun Dzse In fogadja őket. A helyi sajtó nem zárja ki, hogy a megbeszélések keretében Kim Jo Dzsong átadhatja, testvére, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meghívását egy phenjani hivatalos látogatásra. Az észak-koreai politikai küldöttség vasárnap hazautazik.

Észak-Korea 22 atlétával és több száz tagú hajrázó kórussal, előadóművészekkel lesz jelen Pjongcsangban. A téli olimpia február 25-ig tart.

A Koreai-félszigeten tavaly november végén éleződött ki ismét a helyzet, miután Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amelyről azt állította, hogy atomtöltettel szerelhető fel, és elérheti az Egyesült Államok bármely szegletét. Válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be ellene. A pjongcsangi téli olimpia közeledtével enyhülés kezdődött a két Korea kapcsolatában, de Washington és Phenjan ellenséges viszonyában ez nem hozott változást.

(MTI)