A piac csökkenésére számítanak Szlovákiában a vezető építőipari vállalatok

2022. május 16. - 15:32 | Belföld

Az építővállalatok idén a piac 2,3 százalékos csökkenésére számítanak, jövőre viszont enyhe, 0,4 százalékos emelkedésben bíznak. Az építőipari vállalatok átlagosan hét hónapra előre le vannak foglalva a megrendelésekkel, kapacitásaik jelenleg 88 százalékra vannak leterhelve – derül ki a CEEC Research szlovákiai építőipari felméréséből.

A piac csökkenésére számítanak Szlovákiában a vezető építőipari vállalatok
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A mérnöki cégek szerint idén 3 százalékkal csökken majd a megrendelések száma, jövőre viszont már 1,3 százalékos emelkedésre számítanak. A mérnöki építőipar elsősorban a közbeszerzésektől függ, ezekből pedig jelenleg nincs sok.

Katarína Bruncková, a közlekedésügyi minisztérium államtitkára szerint arra számítanak, hogy 2022-ben az EU-s alapok, valamint a helyreállítási terv szerinti projektek megvalósítása szempontjából nőni fognak a megrendelések. Másrészről viszont érezni fogjuk a járvány, valamint az ukrajnai krízis következményeit, ami nagy hatással van az építőanyagok árára, valamint a munkakapacitás elérhetőségére. Szerinte Szlovákiának következetesen kell hozzáállnia a negatív aspektusokhoz, mert a közbeszerzések nagy része EU-s forrásból van finanszírozva.

Az évi 4 millió euró alatti árbevételű kisebb építőipari vállalatok idén a piac 3,5 százalékos csökkenésére számítanak, jövőre viszont enyhe, 0,3 százalékos növekedésben bíznak. A nagy vállalatok idén 0,2, jövőre pedig 0,8 százalékos növekedést várnak.

A vállalatok átlagosan hét hónapra előre le vannak foglalva a megrendelésekkel. A felmérés során megkérdezett vállalatok harmada számolt be csökkenésről évközi viszonylatban.


TASR/para