Pikkel a katonai hírszerzés az OĽaNO-os politikusra, de a NAKA már nem nyomoz

2019. november 29. - 16:00 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója leállította a Jaroslav Naď (OĽaNO) ellen indított büntetőeljárást, mivel a koronatanú megváltoztatta a vallomását. Naďot titkosított információk veszélyeztetésével gyanúsították. A rendőrség erről a közösségi hálón tájékoztatott pénteken.

Pikkel a katonai hírszerzés az OĽaNO-os politikusra, de a NAKA már nem nyomoz
Fotó: tasr

Naď a TASR hírügynökség megkeresésére elmondta: egyelőre nem erősítették meg neki ezt az információt, és ő is csupán a közösségi hálóról értesült róla. Hétfő reggelre ismét beidézték őt a bűnüldözési ügynökséghez.

A rendőrség novemberben indított eljárást Naď ellen titkosított információk veszélyeztetése ügyében. A politikust állítólag amiatt gyanúsították meg, mert kérdést tett fel egy nemzetbiztonsági közegben tevékenykedő illetőnek Szergej Szkripal volt orosz ügynök ügyével kapcsolatban. Választ a kérdésére nem kapott. A meggyanúsítását abszurdnak és alaptalannak tartja.

Naď úgy véli, hogy Ján Balciar, a katonai hírszerzés főnöke jelentette fel őt. Balciar egy másik büntetőfeljelentést is tett a politikus ellen, amely Naď egykori vállalkozásával kapcsolatos. Emellett a hírszerzés főnöke azzal is megvádolta őt, hogy korrumpált egy újságírót.

A katonai hírszerzés állítólag le is hallgatta Naďot, de a politikus és az ügyvédje, Daniel Lipšic szerint a feljelentések nem az így szerzett információkon alapulnak. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő múlt héten a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését is összehívta az ügyben.

TASR