A pillanat öröme – újabb különleges kiállítás nyílt Nagymegyeren

2021. október 20. - 12:36 | Kultúra

Újabb értékes kiállítás látogatható Nagymegyeren, az egykori zárdaiskolában működő Fészek Ifjúsági Központban, ahol Reichel Földes Mária festményeiből csodálatos tárlatban gyönyörködhet a látogató.

A pillanat öröme – újabb különleges kiállítás nyílt Nagymegyeren
Fotók: Sörös Zoltán

A nagymegyeri 23. sz. Arany János cserkészcsapat 2015-től kezdve, évről évre olyan tehetséges művészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget, akik képességeik birtokában valamilyen módon kitűnnek társaik közül, s ezt a tehetséget szeretnék megmutatni a közönségnek is. Ehhez a bemutatkozási lánchoz egy újabb gyöngyszemet sikerült illeszteni az október 19-ei megnyitón.

Csémi Szilárd – Kismedve cserkésztiszt, a kiállítás kurátora beszédében kiemelte: „A mai napon olyan nagymegyeri művészt mutatunk be, aki csupán kilenc éve kezdte el alkotói pályáját és akinek műveit a Múzsa csókja mellett saját lendülete, kreativitása és szűnni nem akaró lelkesedése, alkotóvágya ihlette meg“

A művésznő a festészet szerelmese, aki kedvtelésből, elsősorban a maga megelégésére fest amatőr festőként. Nincs egy évtizede, hogy egy szép nyári délutánon ecsetet, vásznat ragadott és nekiállt festeni. Ma már szinte naponta fest, elsősorban a maga és családja örömére. Legnagyobb támogatója édesapja, akiről nap mint nap gondoskodik. Alkotónk autodidakta, a született kreativitását és tehetségét kamatoztatja. Természetesen lehetősége szerint igyekszik rendszeresen a szakirodalmat is tanulmányozni, ahogy kikéri más művészek szakmai tanácsait is. Azt vallja, hogy tanulás nélkül nem lehet fejlődni.

A művek akrillfestéssel készülnek. A művésznő azért kedveli ezt a gyorsan száradó alapanyagot, mert élénk színekkel tud dolgozni, és rugalmas is, ami által a megrepedés veszélye nélkül akár vastagabb rétegeket is fel lehet vinni a vászonra. Szeret a természetből meríteni, főként a virágokat kedveli.

Első kiállítása 2018 júliusában volt, ami a nagymegyeri Egészségkárosultak Szövetségnek és elnöknőjének, Vozárik Júliának a támogatásával valósulhatott meg. Egy évére rá, 2019 júniusában ott találjuk a Rejtett tehetségek köztünk élnek elnevezésű kiállítás bemutatkozó négy művésze között. 2020-ban és 2021-ben is beválogatták műveit a nem hivatásos képzőművészetek nagyszombat megyei versenyének kiállítására is, melyet évente Képzőművészeti Spektrum címmel rendeznek meg Dunaszerdahelyen. Ez alkalommal sokéves munkájának gyümölcséből egy válogatással mutatkozik be a Nagyérdeműnek.

A művésznő is megszólalt, megköszönve a részvételt, egyúttal örömét is kifejezve, hogy ennyien megtisztelték. Beszélt érzéseiről, módszereiről és hogy mit jelent neki a festés. Végül interaktív közreműködésre hívta ki a jelenlevőket és a későbbi látogatókat – egyrészt kéri, hogy a még el nem nevezett festményeknek segítsenek címet adni, másrészt előkészített egy félkész festményt is, ami azáltal válik véglegessé, hogy a kiállítás látagatói aláírják azt, ezzel is emléket állítva jelen kiállításnak.

Az est folyamán közreműködőtt Köles Adrienn, aki gitárjátékkal és énekkel gazdagította a megnyitót. A résztvevők Csémi Ildikó szavalatában a művésznőnek írt Farkas Gábor verset hallgathatták meg.

A kiállítás egy hónapon keresztül szombaton délelőttönként vagy a szervezőkkel előzetesen egyeztetett időpontban látogatható meg.

(23cscs-press)