PIRKO: A csallóközi alvilágból merített az aljas gengszert megformáló Gál Tamás

Október 6-tól vetítik a szlovákiai mozik a Pirko című filmet, amely egy állami gondozásban felnövő lány történetéről szól - aki nagykorúvá válva megpróbálja saját kezébe venni sorsát.

PIRKO: A csallóközi alvilágból merített az aljas gengszert megformáló Gál Tamás
Gál Tamás (Forrás: Pirko)

A Dominika Zeleníková által bravúrosan megformált főhős, Martina - akit barátai csak Shakirának hívnak - egy szlovákiai gyermekotthonban nőtt fel. Szüleit soha nem ismerte, a világról alkotott képét leginkább a filmsorozatok formálták. 

Tizennyolcadik születésnapja belépőt jelent számára a való életbe, megkapja a szabadságot, amiről állami gondozásban felcseperedő gyerekként mindig is álmodott. 

Költőpénzzel a zsebében, néhány ruhával a táskájában, és egy barátnőjétől kapott amulettel a nyakában indul útnak Prágába egykori szerelme, Roman után. A lecsúszott, romlott társasággal lógó Roman számára azonban Shakira semmi mást nem jelent, csak egy pénzforrást, amit idei-óráig ki tud használni.

Viktória Šuplatová és a főszereplő, Dominika Zeleníková (Forrás: Pirko)

Erőszak, visszaélés, kábítószer, tehetetlenség, majd végül menekülés... És remény.

Martina kitartóan harcol szerencséért és a boldogságáért, amit végül ott talál meg, ahol azt talán senki sem várná.

"Ha csak egyetlen állami gondozásban felnövő gyermek sorsát jobbá tudja tenni ez a film, már megérte leforgatnunk" - mondta a Pirko október 5-i, pozsonyi bemutatóján a produkció forgatókönyvírója, Lucia Klein Svoboda, aki egyben férje, Petr Klein Svoboda mellett a film társrendezője is.

Mielőtt a forgatókönyvnek nekilátott, Lucia Klein Svoboda komoly terepmunkát végzett. Az általa összegyűjtött adatokból kiderül, hogy

nagykorúvá válásuk után gyermekotthonokban felnövő lányok közel háromnegyede prostituáltként végzi, a fiúk 82 százaléka pedig hajléktalan és/vagy kábítószerfogyasztó lesz.

A filmben Gál Tamás szlovákiai magyar színész is szerepel, aki egy gátlástalan prágai maffiózót alakít.

"Az Incidens című egyetemi darabban már volt alkalmam negatív főhőst alakítani, de most mégis nagyon mélyre kellett ásnom, hogy megtaláljam magamban ezt a karaktert" - nyilatkozta a Paraméternek Gál Tamás, akinek mindenesetre csallóközi gyökereiből kifolyólag volt miből merítenie.

"A rendszerváltás után néhány évvel voltam tizenéves, amikor az alvilág nagyon aktív volt, a rendőrség pedig nem védte meg a népet, anarchia uralkodott. Ha szórakozni mentünk, nem tudtuk elkerülni, hogy találkozzunk az alvilági katonákkal, akik garantálták, hogy az este ne legyen zavartalan. A Pirkóban megjelenített prágai maffiózót az egykori csallóközi éjszaka több szereplőjéből gyúrtam össze. A végeredmény egy pontosan olyan karakter lett, mint azok az emberek voltak, akiket testközelből kellett látnom Dunaszerdahelyen vagy akár Vásárúton"

- mondja a színész.

Gál Tamás úgy véli, a Pirko egy rendkívül fontos témát dolgoz föl.

"Amikor arról hallunk, mi történik bizonyos gyermekotthonokban, illetve mi lesz azon fiatalok sorsa, akik onnan kikerülnek, csak arra tudok gondolni, hogy egy gyereknek a legideálisabb, ha családban nő fel. De milyen is az ideális család?" - teszi fel a kérdést Gál Tamás, és fel is vázolja, mit gondol a jelenlegi rendszerről.

Gál Tamás (Fotó: Paraméter)

"Egy heteroszexuális kapcslatban hatalmas veszekedések lehetnek, sok gyermek ilyen pokolban nő fel, és az államot ez nem érdekli. Az viszont már érdekli az államot, ha valaki homoszexuális, és az ilyen párok nem is fogadhatnak örökbe. Tegyük fel a kérdést: Miért nincs joguk ehhez? Tényleg jobb, ha a fiatalok inkább gyermekotthonokban nevelkednek? Ezt a helyzetet orvosolni kell.

Minden olyan tisztességes embernek meg kell adni ezt a jogot, aki felelősségérzettel, szeretetben akar gyermeket nevelni"

- vázolja fel véleményét a színész, aki egyébként a Csavar Színházzal rendszeresen lép fel gyermekotthonokban is.

Gál szerint rengeteg olyan nevelő van, aki átlag alatti fizetésért cserébe szívvel-lélekkel gondoskodik a gyerekekről, ugyanakkor egy intézménytől a gyermek sosem kaphatja meg azt az odafigyelést, amit egy családban.

"Nem várhatjuk el a nevelőtől, hogy pótolja a szülőket. Az állami gondozásban lévő gyermekekre hatványozottan oda kell figyelni, nem elég pénzt adni nekik az induláshoz, figyelni kell, hogy miben tehetségesek, és szakmát kell adni a kezükbe. Azt mondom, hogy akiknek a jóisten nem adott gyermeket, legyenek bátrak, menjenek el az otthonokba, hogy minél több gyerek kaphasson esélyt arra, hogy gondoskodó családban nőjön fel"

- biztat mindenkit Gál Tamás.

A különösen fontos témát feldolgozó film a kegyetlen igazságra mutat rá - épp akkor, amikor a szlovákiai közbeszédben még élénken él a galántai nevelőintézetben történő szexuális visszaéléseket övező botrány, amely nemrégiben robbant csak ki.

A Pirko október 6-tól megtekinthető a dunaszerdahelyi CINEMAX-ban és a pozsonyi Cinema City mozikban is.

(parameter)