PISA: Átlagon aluli a szlovákiai diákok szövegértési képessége

2019. december 3. - 21:16 | Belföld

A diákok olvasási-szövegértési képességét, valamint természettudományos műveltségét felmérő 2018-as PISA tesztelésen a szlovákiai diákok átlagon aluli teljesítményt nyújtottak, akárcsak 2015-ben. A matematikai műveltség terén viszont statisztikailag szignifikáns javulás figyelhető meg, a diákok teljesítménye ezen a területen már megegyezik az OECD országainak átlagos eredményével. A PISA 2018 nemzetközi felmérés eredményeit kedden tette közzé az oktatási minisztérium kommunikációs osztálya.

PISA: Átlagon aluli a szlovákiai diákok szövegértési képessége
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az olvasási-szövegértési képességet felmérő PISA tesztelésen Szlovákia 458 pontot szerzett, az OECD-átlag 487 pont. Ahogy az összes eddigi mérési ciklusban, a szlovákiai tanulók ezúttal is átlagon alul teljesítettek ezen a téren. A szlovákiaihoz hasonló eredményt könyvelhet el Chile, Görögország és Ukrajna. Az OECD tagországai közül Szlovákiánál jelentősen gyengébben teljesített Mexikó és Kolumbia. A 2015-ös mérési ciklussal összehasonlítva a tanulóink átlagos teljesítménye öt ponttal jobb volt, ami azonban nem tekinthető statisztikai szempontból jelentős különbségnek. A 2009-es felméréssel összehasonlítva viszont, amely szintén az olvasási-szövegértési képességre helyezte a fő hangsúlyt, a 15 éves diákjaink jelentősen rosszabbul teljesítettek. Mostani eredményük 19 ponttal marad el az akkoritól.

A matematikai műveltség terén a szlovákiai diákok átlagban 486 pontot szereztek, az OECD átlaga 489 pont. Szlovákia teljesítménye tehát ezen a téren átlagosnak mondható. A szlovákiaihoz hasonló eredményt könyvelhet el Portugália, Ausztrália, Oroszország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország, Litvánia, Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok. Az OECD tagországai közül Szlovákiánál jelentősen gyengébben teljesített Izrael, Törökország, Görögország, Chile, Mexikó és Kolumbia. A 2015-ös mérési ciklussal összehasonlítva a tanulóink átlagos teljesítménye 11 ponttal jobb volt, ami jelentős különbségnek tekinthető.

A természettudományos műveltség terén a szlovákiai diákok átlagban 464 pontot szereztek, az OECD átlaga 489 pont. A szlovákiai tanulók tehát átlagon alul teljesítettek ezen a téren. A szlovákiaihoz hasonló eredményt könyvelhet el Ukrajna, Olaszország, Törökország és Izrael. Az OECD tagországai közül Szlovákiánál jelentősen gyengébben teljesített Görögország, Chile, Mexikó és Kolumbia. A 2015-ös mérési ciklussal összehasonlítva a tanulóink átlagos teljesítménye három ponttal jobb volt, ami azonban nem tekinthető statisztikai szempontból jelentős különbségnek. Ezen a területen a szlovákiai diákok 2006 óta átlagon alul teljesítenek.

Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter szerint a szlovákiai diákok eredményei optimizmusra adnak okot, hiszen mindhárom vizsgált területen javulás mutatkozik a 2015-ös eredményekhez képest. Hozzátette: a tanulóink teljesítménye hosszú évekig csökkenő tendenciát mutatott, most ez megfordult. Üdvözölte azt is, hogy a matematikai műveltség terén Szlovákia felküzdötte magát az OECD-átlag szintjére. A tárcavezető állítása szerint mindez az oktatási minisztérium által bevezetett pozitív intézkedéseknek köszönhető.

Lubyová egyben rámutatott:

az országos átlagot a marginalizálódott csoportokból érkező gyerekek által nyújtott teljesítmény rontja le. Úgy véli, amíg nem sikerül megoldást találni erre a problémára, jelentős javulás nem várható a PISA teszteléseken. Felhívta a figyelmet, hogy az alapiskolások lényegesen gyengébben teljesítettek a gimnazistáknál, ami szerinte azzal magyarázható, hogy a nyolc- és négyosztályos gimnázium az ügyesebb diákok „gyűjtőhelye”.

Hozzátette: a jövőben ez változni fog, mivel a tárca csökkentette azoknak a diákoknak a számát, akik felvételt nyerhetnek a nyolcosztályos gimnáziumokba.

Az OECD egyes tagállamaiban elvégzett PISA teszteléseken a 15 éves diákok ismereteit és képességeit mérik fel három területen: olvasás-szövegértés, matematika és természettudományok. A tesztelésekre 2000-től kerül sor három éves ciklusokban. Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) Szlovákiában 2018. április 16. és 27. között bonyolította le a tesztelést, amelyen 385 iskola 6770 tanulója vett részt. Közülük 3423 volt a lány és 3347 a fiú.

TASR