Piszkálódott a nyomozás körül a Smer-közeli oligarcha, de a főügyész megmondta a tutit!

2021. augusztus 13. - 15:16 | Belföld

Maroš Žilinka legfőbb ügyész úgy döntött, megalapozott a nyomozás Jozef Brhel ellen, akit a Vámszedő (Mýtnik) elnevezésű nyomozással összefüggésben gyanúsítanak korrupcióval. Brhel korábban panaszt tett, melyben azt kérte, töröljék el a meggyanúsításáról szóló rendőri, ügyészi döntést.

Piszkálódott a nyomozás körül a Smer-közeli oligarcha, de a főügyész megmondta a tutit!
Jozef Brhel (Fotó: TASR)

"A legfőbb ügyész az eset alapos kivizsgálása során ne talált indokot arra, hogy megszüntessék az előkészítő eljárás során született, megtámadott jogerős döntéseket. Arra a következtetésre jutott, hogy a büntetőeljárás aktuális fázisában a pillanatnyilag feltárt tények kellően megindokolják az eljárás eddigi eredményét, Jozef B. meggyanúsítását idegen vagyon hűtlen kezelésének folytatólagosan és szervezetten elkövetett bűncselekményében, valamint kenőpénz elfogadásának bűntényében a Pénzügyi Hatóságnál történt közbeszerzésekkel összefüggésben" - reagált az ügyészség.

Brhelt az adóhatóságnál lefolytatott több tízmilliós információs technológiai közbeszerzések kapcsán gyanúsítják, február elejétől ül vizsgálati fogságban. Június elején a Legfelsőbb Bíróság hozott jogerős döntést, vizsgálati fogságát az indokolja, hogy ellenkező esetben elszökhetne.

Vele együtt szerepel a gyanúsítottak között testvére, Peter Brhel, de az adóhatóság volt igazgatója, a rendőrséggel együttműködő František Imrecze, valamint a szintén "bűnbánó" IT-vállalkozó, MIchal Suchoba. Éppen utóbbi volt az, akinek Allexis nevű cége éveken keresztül összesen több tízmillió eurós titkos állami IT-tendert zsírozott le a Pénzügyi Hatóság akkori vezetőjénél, František Imreczénél. Suchoba korábban arról is vallott, hogy Jozef Brhel félmillió eurót adott a Smer egykori pénzügyminiszterének, a Szlovák Jegybank jelenlegi vezetőjének, Peter Kažimírak.

(TASR/parameter)