Piszlicsáré ok miatt eltörölték az életfogytiglanos Roháč tárgyalását a maffiagyilkosságok ügyében

2018. november 13. - 17:32 | Belföld

Eltörölték a tárgyalást, amelyet keddre terveztek annak Jozef Roháč perében, akit Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Piszlicsáré ok miatt eltörölték az életfogytiglanos Roháč tárgyalását a maffiagyilkosságok ügyében
Fotó: tasr

„A Legfelsőbb Bíróság (NSSR) nem folytathatja a Jozef R. ügyében folytatott eljárást, mert a mai napig nem kapta meg a dokumentumot, amely igazolja, hogy a vádlottat a tárgyalás időpontjáról értesítették" – nyilatkozta a TASR-nek Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

Roháč ügyét a bíróság júniusban külön eljárásba helyezte. Roháč akkor nem adott írásos engedélyt Dušan Daňový védőügyvédnek, hogy az ő jelenléte nélkül folytassák a tárgyalást. Az engedély már megvan, de a Daňový múlt pénteken a TASR-nek jelezte, hogy ügyfele nem kíván részt venni a tárgyaláson.

A júniusi nyilvános tárgyalás Róbert L., ismertebb nevén Kýbel ügyében, szigorú biztonsági intézkedések és nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott. A fellebbezési eljárás június 13-án folytatódott, amikor jogerős ítélet születhetett volna. Kýbel, két másik vádlottal együtt, fegyveres kísérettel érkezett a bíróságra. Köztük volt Alojz K., más néven Lojzo Čistič is. A Legfelsőbb Bíróság szenátusának egyik tagja azonban váratlanul tiltakozott a szenátus összetétele ellen, amely szerinte nem volt törvényes. A tárgyalást akkor felfüggesztették.

Róbert L., más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a bazini Speciális Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége. Kýbel akkor nem jelent meg az ítélethirdetésen, ahogy az életfogytiglanra ítélt Ivan C., azaz Vinco-Vincko sem. A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin B., akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. Alojz K.-t a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban. Akkor azonban többen közülük fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, és a bíróság az ügyet visszaadta az elsőfokú bíróságnak.

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezen kívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.

TASR

Címkék: Jozef Roháč, Kýbel