Piťo beismerte a maffiagyilkosságot!

A pozsonyi alvilág egykori feje, Juraj Ondrejčák - ismertebb nevén Piťo - beismerte, hogy az ő parancsára gyilkolták meg 2003-ban Ján Takáčot, a Piťoékkal konkuráló maffiacsoport vezetőjét.

Piťo beismerte a maffiagyilkosságot!
Juraj "Piťo" Ondrejčák a bíróságon még 2014-ben (Fotó: TASR)

Arról, hogy Ondrejčák beismerő vallomást tett, a Pravda napilap értesült hiteles rendőrségi forrástól.

A beismerő vallomásra egy március végi kihallgatáson került sor, ahol Piťo együttműködést ígért a rendőröknek, és egyben felszólította minden emberét - akik ellen büntető- vagy bírósági eljárás van folyamatban -, hogy ahogy ő is, úgy ők is működjenek együtt a hatóságokkal.

"Azt üzente nekik, hogy amikor a bíróság dönteni fog büntetésükről, javíthat a megítélésükön, ha együttműködő magatartást tanúsítanak"

- mondta a Pravda neve elhallgatását kérő forrása.

Ján Takáčot 2003. július 30-án gyilkolták meg Pozsony Kramáre városrészében. Amikor a maffiafőnök beszállt Mercedesébe, a Piťo-féle bandához tartozó Ľuboš Zelman egy géppisztollyal agyonlőtte.

Az illetékes rendőrségi vizsgálótiszt márciusban három személyt gyanúsított meg a Takáč-gyilkosságban történő részvétellel: Juraj Ondrejčákot, Matej Šalagát és Marek Orlíkot. Ľuboš Zelman ellen ideiglenesen felfüggesztették a vádat, ami azt jelentheti, hogy egykori maffiatársai ellen kezdett tanúskodni. Zelmant ezen kívül a pozsonyi Irish pubban 1999-ben elkövetett kettős gyilkossággal is vádolják.

Marek Orlík (Fotó: TASR)

Piťo, az egykori bandavezér jelenleg 16 éves börtönbüntetését tölti, amelyet bűnszervezet alapítása és működtetése miatt róttak ki rá. 

A Piťo-féle fővárosi bandát még Jaroslav Spišiak rendőrfőkapitánysága idején, 2011-ben kezdte masszívan üldözni a rendőrség. Juraj Ondrejčák őrizetbe vétele - amikor a zsaruk helikopterrel hatoltak be a maffiafőnök pozsonyi villájába - Szlovákia történetének egyik legnagyobb rendőrségi akciója volt, melyben közel 400 rendőr vett részt.

(Pravda/para)