Pizzasütés kemencében

2023. február 2. - 12:01

Az olasz ízvilág izgalmas ételei ma már nagyon népszerűek Magyarországon is, hiszen például a paradicsomos vagy tejszínes szósszal készített zöldséges, húsos, főtt vagy sült tésztafélék nagyon sok ember kedvencei. Ha van egy kis érzékünk a főzéshez, ezeket otthon is könnyen el tudjuk készíteni.

Pizzasütés kemencében

Pizzasütés otthon kemencében

A pizzát nagyon sok ember szereti, hiszen nagyon sokféle feltéttel, változatosan lehet elkészíteni. Tipikusan az az étel, amit még a legválogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztanak.

Ha az eredeti olasz pizzához hasonló ételt szeretnénk készíteni, akkor kemencében kell megsütni. Ma már ez sem lehetetlen, hiszen a Sous Vide Hungary pizzakemencéivel 500 °C-on tudjuk elkészíteni a tésztát. Akár at Ooni Fyra 12 fapellet tüzelésű pizzakemencét, akár az Ooni Koda 12 gázüzemű pizzakemencét választjuk, kiváló sütési teljesítményt kapunk. A cég ezeken kívül vegyestüzelésű pizzakemencéket, valamint egyéb kiegészítőket is forgalmaz.

Mire van még szükség a pizzasütésnél?

A kemencét valamire rá kell helyeznünk, aminek a legegyszerűbb módja, ha megvesszük az erre a célra kialakított Ooni moduláris asztalt. A profi munkavégzés érdekében szükségünk lesz pizzalapátra, amivel a kemencébe tudjuk helyezni a pizzát, illetve a forgatáshoz a pizzaforgató lapát is fontos.

A kemence hőmérsékletét infrahőmérővel könnyen ellenőrizhetjük. Célszerű egy pizzaszeletelő speciális kést is megvennünk, amivel ízlésesen cikkekre vághatjuk a megsült, forró tésztát. A cég arra is gondol, hogy a megfelelő tüzelőanyag is rendelkezésre álljon, így rendelhetünk tőlük 10 kg-os kiszerelésű, prémium keményfa pelletet, illetve az ehhez szükséges pelletgyútjókockát is. A vegyes tüzelésű kemencéhez prémium tölgyfát, és hozzávaló gyújtókockát is forgalmaznak.

Milyen receptet használjunk?

Ha minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll a profi pizza elkészítéséhez, akkor már csak egy jól bevált, hagyományos pizzatésztareceptre van szükségünk. Ha a kiváló minőségű, 00-ás lisztből összeállítottuk a pizzatésztát, azt tartsuk mindig szobahőmérsékleten, hiszen a hideg tészta nem nyújtható, a meleg tészta pedig ragadóssá válik.

Érdemes a gyúródeszkát és a nyújtófát többször is meglisztezni. Mielőtt a feltéteket rátennénk a tésztára, célszerű ellenőrizni, hogy a nyújtás során nem lyukadt-e ki a tészta, hiszen a paradicsomszósz nem folyhat le róla.

A feltéteket ízlésünk szerint tetszőlegesen állíthatjuk össze. A pizzatésztát a lisztezett lapátra helyezve csúsztassuk a kemence sütőkövére. Hogy ez biztosan sikerüljön, előtte rázzuk meg egy kicsit a lapátot, és figyeljük meg, hogy mozog-e rajta a tészta. Ha leragadt, emeljük meg a széleit és szórjunk alá lisztet, hiszen csak így fogjuk tudni a kemencébe tenni. A sütési idő elteltével garantáltan az eredeti olasz pizzához hasonló ételt tálalhatunk a család vagy a vendégeink számára.

A kemencében sütött pizzával nemcsak a családunkat, hanem a baráti társaságunkat is nyugodtan megvendégelhetjük, és a közös pizzasütés egyúttal kiváló program is lehet.

(PR-cikk)

Címkék: PR-cikk, pizza, pizzasütés