Plakátügyben rontott neki Rigónak az MKP, aki viszont szintén utálja a nyelvtörvényt

Egy reklámcég az államnyelvi törvényre hivatkozva eltávolította a Magyar Közösség Pártjának (MKP) párkányi (Érsekújvári járás - Nyitra megye) választási plakátjait.

Plakátügyben rontott neki Rigónak az MKP, aki viszont szintén utálja a nyelvtörvényt
Fotó: MKP.sk

Az MKP Nyitra megyei politikusai péntek délután tartottak sajtótájékoztatót Párkányban, és közölték, hogy a kulturális minisztérium egy állampolgári bejelentést követően szólította fel az MKP plakátjait kezelő két reklámcéget, hogy párkányi plakátjaik szövegét hozzák összhangba a nyelvtörvénnyel.

A konkrét gond az volt, hogy a plakátokon szereplő kétnyelvű szövegben a szlovák kisebb betűmérettel szerepel.

Az MTI információi szerint a felszólításra reagálva az Ispa reklámcég fehérre ragasztotta át a párt hirdetőfelületeit. A másik cég - a Nubium - a plakátokat megrendelő MKP-val történt egyeztetés után a magyar feliratokat törölte, és helyére a CENZÚRA feliratot, valamint szlovák és magyar nyelven "Az eredeti szöveget a nyelvrendőrség betiltotta" szöveget ragasztotta.

Az MKP politikusai alapvető politikai szabadságjoguknak és természetesnek tartják, hogy választóikhoz elsősorban azok anyanyelvén szóljanak, és elmondásuk szerint ehhez a jövőben is ragaszkodni fognak.

A párt többi Nyitra megyei plakátja változatlanul a helyén maradt, pedig azokon szintén a magyar felirat a hangsúlyosabb.

A Híd államtitkárát hibáztatják

Az MKP az eset kapcsán felszólította Bugár Bélát, a Híd elnökét, hogy hívja vissza tisztségétől Rigó Konrádot, aki a Híd jelöltjeként tölti be a kulturális minisztérium államtitkári posztját. Egyben Rigót azzal vádolják, hogy mivel ő is indul - bár a szomszédos Nagyszombat megyében - a megyei válsztásokon, saját minisztériumával távolíttatja el az MKP plakátjait.

"Ha teljesen elvesztettem volna a józan eszem, akkor tettem volna ilyet" - kommentálta az MKP vádjait Rigó Konrád, hangsúlyozva, hogy Nagyszomat megyében az ő megyeelnökjelölti plakátjain is sokkal hangsúlyosabb a magyar szöveg. Véleménye szerint az MKP vádjai már csak azért is alaptalanok, mert a mostani plakátügy Nyitra megyében történt, ő pedig Nagyszombat megyében indul.

"A szlovákiai magyar szavazók bizalmát szeretném elnyerni. És attól biztos nem lennék szimpatikus, ha a nyelvtörvénnyel támadnám ellenfeleimet. Azzal a nyelvtörvénnyel, amit mindenki utál. Én is"

- tette hozzá a kulturális minisztérium államtitkára, aki azonnal utánajárt a történéseknek. Elmondása szerint a minisztérium illetékes főosztályára - melyre egyébként neki államtitkárként nincs ráhatása - e-mailben érkezett egy anonim bejelentés, melyet követően a főosztály referense azt írta az érintett két plakátcégnek, hogy hozzák összhangba a törvénnyel a plakátok szövegeit, és nem azt, hogy távolítsák el azokat.

"Ráadásul egy anonim bejelentésről van szó. Nagyon kilóg a lóláb. Úgy gondolom, hogy sajnos az önfeljelentését sem lehet kizárni" - utalt arra a Paraméternek nyilatkozva Rigó Konrád, hogy az MKP a személye elleni támadással próbálhat szavazatokat szerezni. Mindenestre jövő héten mindenképpen találkozni fog Marek Maďarič kulturális miniszterrel, akivel nyelvtörvényügyben tiszta vizet akar önteni a pohárba.

A hidasokat is sújtja a törvény

Az eseményekkel kapcsolatban megkérdeztük Bugár Bélát, a Híd elnökét, mit szól az MKP felszólításához, miszerint váltsa le az államtitkárt.

"Keverik a Jézuskát a géppuskával. A nyelvtörvény nem Rigó Konrád hatásköre. Patakynak sem ragasztották ki minden plakátját"

- nyilatkozott röviden a Híd elnöke a Paraméternek. Bugár ezzel Pataky Károlyra, a Híd Kassa megyei elnökjelöltjére utalt. Az ő plakátjainak kihelyezését - melyeken sizntén a magyar nyelv kapta a főszerepet - szeptemberben eleve megtagadta az egyik reklámcég. A hidas jelölt akkor kénytelen volt új plakátokat terveztetni.

A 2009 óta hatályos szlovák államnyelvi törvény szlovák nyelv elsőbbségét nyilvánítja ki a reklámfelületek terén is, és 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetés kiaszabását teszi lehetővé azok esetében, akik nem a szlovák nyelvet használják (vagy teszik első helyre) a törvény által meghatározott helyzetekben.

Bár a törvény "őrzésében" illetékes kulturális minisztériumi államnyelvi osztály önszorgalomból nem végez ellenőrzéseket, amennyiben bejelentést kap, felszólítja az érintetteket, hogy az ominózus szöveget hozzák összhangba a mai napig hatályos törvénnyel.

(db)