Pöcegödörbe dobálták a kiskutyákat a rendőrök - Elnyerték büntetésüket

2020. június 9. - 13:58 | Régió

A Nagyszombati Járásbíróság állatkínzás vádjában bűnösnek találta azt a két egykori városi rendőrt, akik szolgálatteljesítés közben a holicsi (Holíč) városi rendőrség emésztőgödrébe dobáltak több kiskutyát. 

Pöcegödörbe dobálták a kiskutyákat a rendőrök - Elnyerték büntetésüket
Fotó: TASR - illusztráció

Az állatokat a városi rendőrök egy roma családtól kobozták el. A 2016-ban történt bűncselekmény során az állatok elpusztultak.

Az egykori városi rendőröket 2019-ben ítélte el a Szakolcai (Skalica) Járásbíróság, ám mindketten fellebbeztek, és ügyük most a Nagyszombati Kerületi Bíróság elé került.

A páros - egy férfi és egy nő - tagjai korábban 16 hónap felfüggesztett szabadságvesztést - két éves próbaidővel - kaptak. A fellebviteli szerv ezt a büntetést némileg enyhítette: a férfi esetében a 16 hónap felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejét 18 hónapra csökkentették. A nő esetében a bíróság helybenhagyta a rá korábban kiszabott ítéletet. Egyúttal mindkét vádlottat két évre eltiltották az olyan munkavégzéstől, ahol köztisztviselőként hivatali jogköröket gyakorolhatnának.

Zuzana Stanová állatvédelmi ombudsman elégedett a bírósági ítélettel. Igaz, hogy az állatvédők általában letöltendő szabadságvesztést szorgalmaznak, ám ebben az esetben szerinte elégségesnek számít az, hogy az ilyen személyek nem dolgozhatnak köztisztviselőként. "Bízunk abban, hogy ez elég elrettentő precedens lesz a fegyveres testületek tagjai számára" - tette hozzá az ombudsman.

(TASR)