Pofátlanul visszaélnek a betétdíjas rendszerrel, dunaszerdahelyi üzletekben találták a legtöbb hiányosságot

2024. február 27. - 14:21 | Belföld

A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) 27 üzletben talált hiányosságokat a betétdíjas rendszerre vonatkozóan, az egyik legtöbbet Dunaszerdahelyen.

Nadežda Machútová, a SOI igazgatónője kedden arról tájékoztatott, hogy összesen 147 egységben tartottak ellenőrzést, elsősorban a határhoz közeli régiókban.


Nadežda Machútová és Marián Áč (Fotók: TASR - Martin Baumann)

Az ellenőrzés első szakaszában súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg, különösen a Nagyszombat és Nyitra megyében tevékenykedő vállalkozók részéről, az üzletek több mint 22 százalékában fedeztek fel hiányosságokat, a legtöbbet Dunaszerdahelyen és Érsekújvárban.

A második szakaszban, amelyre a másik hat megyében került sor, az üzletek kevesebb mint nyolc százalékában találtak hibát.

A SOI ellenőrizte a csomagolóanyagok regisztrációját, a kötelező címkézést, a számlázását és a zálog összegének feltüntetését.

Machútová szerint az a legrosszabb az emberek számára, ha az üzlet zálogot kér tőlük olyan csomagolásért, amely nincs megjelölve és nem regisztrált, ezért azt nem is lehet visszaváltani. A SOI vezetője szerint ez Nagyszombat megyében négy egységben fordult elő.

25 egységben találtak hiányosságot az italcsomagolások címkézésében és nyilvántartásában. Az ellenőrök 419 típusú italt ellenőriztek, amelyek csomagolása gyanús volt. A SOI igazgatója szerint 145 esetben fordult elő nem regisztrált vagy jelöletlen csomagolás.

Összesen 26 306 darab italcsomagolást ellenőriztek, amelyek több mint kétharmadát nem regisztrálták a betétdíjas rendszerben. Ebből több 13 700-at értékesítettek, 4295 darabot pedig ideiglenesen kivontak a forgalomból, épp emiatt.

"Számunkra ez a tevékenység törekvés arra, hogy figyelmeztessünk mindenkit, legyen az vállalkozó vagy bárki más, aki megpróbál visszaélni ezzel a rendszerrel és profitálni belőle" – fűzte hozzá Marián Áč, a betétdíjas rendszer működtetéséért felelős igazgató.

Hozzátette, törvényi kötelességük a rendszer figyelemmel kísérése, tisztességességének biztosítása. Szerinte bizonyos esetekben informális kötelességszegésről volt szó, egyes esetekben azonban szándékosságot lát, amikor a vállalkozók megpróbálták visszaélni a rendszerrel.

Áč azt állítja, hogy olyan csalásokkal is találkoznak, amelyek bűncselekmények elkövetésére utalnak, éppen ezért feljelentést tettek, és együttműködnek a rendőrséggel, valamint a vámhatósággal.

Áč és Machútová is biztosított mindenkit arról, hogy folytatják az ellenőrzéseket.


(parameter)