"A pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van"

2022. november 7. - 15:59 | Külföld

A globális felmelegedéssel, illetve annak egyre fokozódó hatásaival szemben az emberiség két dolog közül választhat: együttműködik vagy elpusztul - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Sarm-es-Sejkben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésének (COP27) megnyitóján.

"A pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van"
Fotó: TASR/AP

"Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság" - vázolta fel a lehetőségeket beszédében az ENSZ-főtitkár. Ismételten arra szólított fel, hogy a fejlett és a fejlődő országok kössenek kollektív szolidaritási megállapodást annak érdekében, hogy véget tudjanak vetni a szénerőművek építésének és a fosszilisenergia-függőségnek, illetve hogy mindenki hozzájusson megfizethető és fenntartható energiaforrásokhoz.

Guterres kiemelte, hogy elfogadhatatlannak, botrányosnak és rombolónak tartja azt, hogy más válságok, például az ukrajnai háború a "második helyre" szorította vissza az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

"A pillanatnyi válságok nem lehetnek kifogások arra, hogy visszaforduljunk" - hangoztatta, megjegyezve, hogy a Föld éghajlata szempontjából még mindig "a pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van".

"Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet" - mondta az ENSZ-főtitkár.

A klímacsúcs megnyitóján António Guterres kiemelten felhívta a figyelmet arra is, hogy sokkal többet kellene segíteni a legsebezhetőbb országoknak, amelyek már súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás okozta szélsőséges viharok, áradások és szárazságok miatt.


(MTI)