Pokolgép végzett egy egyiptomi ezredessel és öt katonájával

Iszlamisták által kihelyezett útszéli pokolgép végzett csütörtökön egy egyiptomi ezredessel és öt katonájával a Sínai-félszigeten, a robbanószerkezet járművük közelében lépett működésbe - közölték egészségügyi és a biztonsági szervek tisztségviselői.

A pokolgép egy katonai konvojt ért, amely a Sínai-félsziget északi részén fekvő Bír-el-Abd települése mellett járőrözött. A névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint a robbanásban életét vesztő ezredes a település katonai parancsnoka volt. Hozzátették: a halottakon kívül hárman megsebesültek.

Tamer ar-Rifáj, a hadsereg szóvivője Facebook-oldalán később megerősítette a történteket. Egy másik támadás során aknavetőgránáttal kilőtték a rendőrség egyik páncélozott járművét el-Arisban, megölve a biztonsági szervek egy tagját. Később tűzharc bontakozott ki a szélsőségesek és a rendőrség között, egy civil hajtott véletlenül gépkocsijával a kereszttűzbe és életét vesztette. Egészségügyi illetékesek szerint az összecsapásban három iszlamista is meghalt.

Egy harmadik támadás a Sínai-félsziget központi részén történt. A szélsőségesek itt aknavetőgránátokat lőttek egy katonai támaszpontra megölve egy katonát, és megsebesítve két társát. November 24-én Bír-el-Abd vált Egyiptom történetének legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadásának helyszínévé. A város egyik mecsetében robbantással és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el. A halálos áldozatok száma 311, a sebesülteké 122. A támadók mintegy negyvenen voltak.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök akkor három hónapos határidőt szabott a hadseregnek, hogy minden eszközzel tegye biztonságossá a Sínai-félsziget északi részét, mint mondta ehhez akár "brutális erőt" is bevethetnek.    

Egyiptomban az iszlamista Mohamed Murszi volt elnök 2013-as elmozdítása óta megszaporodtak a szélsőségesek által a biztonsági erők, illetve a keresztény kisebbség tagjai ellen elkövetett támadások, főleg a Sínai-félsziget északi részén. Az utóbbi években több száz rendőr és katona, valamint számos civil vesztette életét a támadásokban.


MTI/para