Pokollá válhat a Földünk a világ egyik legokosabb tudósa szerint

Szó szerint pokollá válhat a Föld Stephen Hawking szerint a globális felmelegedés és a globalizáció nem kívánt hatásai miatt – habár mi ezt már aligha fogjuk megélni.

Pokollá válhat a Földünk a világ egyik legokosabb tudósa szerint
Fotó: AP

Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Hawking több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé - írja a hvg.hu. A legújabb jóslatával Hawking egy pekingi előadáson jelentkezett be, és arról beszélt a közönségnek, hogy a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva – számolt be róla az IFLScience. Azaz a globális felmelegedés előbb-utóbb lakhatatlanná teszi majd a bolygónkat.

A dolog nem 600 év múlva következhet be, egyik pillanatról a másikra, hanem addig fokozatosan romolhat a helyzet, így például már 50 év múlva sem lesz túl jó.

Hawking szerint a túlélést az olyan projektek jelentik, mint a 100 millió dollárból fejlesztett Starshot nevű űrszonda, ami a hozzánk legközelebb eső naprendszer, az alfa Centauri felderítésére szolgál. A projektet Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen jegyzik, az eszköz pedig 20 év alatt érné el a célját.

hvg.hu