A polgármester családjának cége lakóházakat építget Pozsony mellett, és ez még a bíróságnak sem tetszik, de nincs mit tenni

2021. július 30. - 09:03 | Régió

A Pozsony melletti Slovenský Grob (Tótgurab) községben a polgármester a falubelijeivel viaskodik, akiknek nem tetszik, hogy a településen egymás után új lakóházakat épülnek. Ezeket történetesen a falu vezetője családjának tulajdonában lévő cég építi. A helyiek kétségbe vannak esve, mert a helyzetükön az sem segített, hogy megnyerték az ingatlanfejlesztés miatt indított bírósági pert. Slovenský Grob élén a Smer egykori parlamenti képviselője áll, aki azóta már Peter Pellegrini pártját erősíti.

A polgármester családjának cége lakóházakat építget Pozsony mellett, és ez még a bíróságnak sem tetszik, de nincs mit tenni
Illusztráció (wikipédia)

A község lakóinak már papírjuk van arról, hogy megnyerték a pert, a bíróság ítélete szerint az önkormányzat hibázott, de ez egyelőre semmiben sem segíti az ügyüket. A polgármester továbbra is azt csinál, amit akar. Három évig folyt a tárgyalás, és mire az - a tiltakozó lakosok szempontjából eredményesen - lezárult, a lakóházak már álltak. A győzelem után sokan úgy gondolták, hogy az önkormányzat végre elkezdi mérlegelni, miért ez a nagy zúgolódás. Štefan Gašparovič polgármester azonban hátat fordított nekik, és sietve kiadta a használatbavételi engedélyt a családja cége által épített utolsó bérházakra is, hogy az elégedetlenek ne tehessenek semmit se, és az új lakók meg gyorsan beköltözhessenek.

Gašparovič 2014 -ben lett polgármester még a Smer kormányzása idején. Ő azóta már a Hlas megbecsült tagja, ráadásul a tömörülés pozsonyi regionális elnökévé választották. Amíg képviselőként tevékenykedett, a bulvársajtót az foglalkoztatta, hogy nem volt főiskolai végzettsége, és mindkét kezét komoly méretű aranygyűrűk díszítették. Az egyik lap el is nevezte őt a gyűrűk parlamenti urának.

Ami a már használatba átadott épületek sorsát illeti, az ügy most a bazini járási ügyészség előtt hever, amelyik egyelőre csak meghosszabbította a döntés meghozatalának határidejét.

Ez az eset a DenníkN szerint azt mutatja, hogy mennyire tehetetlenek azoknak a falvaknak a lakói, akiknek a szomszédságában az ingatlanfejlesztő úgy dönt, hogy ha törik, ha szakad, felhúz néhány lakóépületet. Mert amíg a polgárok jogorvoslatért a hatóságokhoz fordulnak, addig a fejlesztők végeznek a beruházással. És még a bíróság sem tudja őket megállítania, ha polgármester a invesztorok pártján áll. A gurabiaknak nem marad más hátra, mint folytatni a harcot a hivatalokban, és hozzászokni ahhoz, hogy a korábbi zöld terület helyett új épületek nőttek ki a földből.

A Gasstav cégnek, amelynek a tulajdonosai a polgármester két testvére és az apja, nem kell azon aggódnia, hogy lesz-e kereslet az ingatlanok iránt. Slovenský Grobot nem csak a híres libalakomái miatt keresik fel sokan. Rengetegen szeretnének itt letelepedni, mert a település a festői szőlőhegyek közelében fekszik, és csupán 20 kilométerre található Pozsonytól.

(Denníkn)