A polgármester migránsozik, a rendőrség titkolózik a Dunaszerdahelyen őrizetbe vett palesztin férfi kapcsán

2019. február 22. - 21:05 | Régió

DUNASZERDAHELY - A rendőrség egy hét elteltével sem hajlandó elárulni, milyen bűncselekmény miatt vettek őrizetbe a városban egy palesztin férfit.

A polgármester migránsozik, a rendőrség titkolózik a Dunaszerdahelyen őrizetbe vett palesztin férfi kapcsán
Fotók: Paraméter

A palesztin származású, de libanoni állampolgársággal rendelkező, és kb. egy éve a dunaszerdahelyi járásbeli Felsővámoson élő Mohammed H.-t február 14-én vette őrizetbe a rendőrség. A férfit akkor a dunaszerdahelyi Vámbéry téren lévő mobiltelefonos üzletében tartóztatták le.

Négy nappal később, amikor a férfit már előzetes letartóztatásba helyezték, Mohammed H. nem kis felhajtás közepette újra megjelent a boltjához közeli parkolóban, immár bilincsben, népes rendőri kísérettel. Akkor órákon keresztül helyszíneltek a férfi jelenlétében, átnézték a boltját, és a jobbkormányos, brit rendszámmal rendelkező gépkocsiját is.

Amikor a rendőrök a dunaszerdahelyi városháza mögötti parkolóban végeztek, a gyanúsítottal együtt a palesztin férfi felsővámosi házába vették az irányt, ahol újabb hosszas hatósági művelet vette kezdetét. A házkutatás – melyen a gyanúsított is végig jelen volt – során a rendőrök speciális keresőkutyát is bevetettek, majd miután az egész ingatlant tüzetesen átvizsgálták és bezsákolták az összegyűjtött bizonyítékokat, a késő esti órákban Mohammed H-val együtt távoztak a helyszínről.

Másnap felvettük a kapcsolatot az országos rendőr-főkapitányság szóvivőjével, de Denisa Baloghová megkeresésünkre elárulta, az ügy nem a rendőr-főkapitányság alá tartozó Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – melynek egyébként terrorellenes egysége is van – hatáskörébe tartozik. Ebből kifolyólag a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivőjéhez fordultunk, és azt kérdeztük, milyen bűncselekmény miatt vették őrizetbe Mohammed H.-t.

Mivel akkor a férfi letartóztatása óta már hat nap telt el, és a hatóság a gyanúsítottak vizsgálati fogságba helyezése után – maximum négy nap – általában már részletes tájékoztatást ad a bűntényekről, azt vártuk, hogy végre fény derül a palesztin gyanúsítottat övező titkolózásra. Ám nem ez történt.

"A rendőrség az eljáráshoz tartozó vizsgálati műveleteket hajt végre, amelyeket jelen pillanatban nem lehet konkretizálni. Az esettel kapcsolatban később nyújtunk tájékoztatást, amikor a szituáció ezt megengedi"

– közölte portálunkkal szerkesztőségünk megértését kérve Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője.

A hivatalos tájékoztatás tehát szokatlanul várat magára, ugyanakkor akadt, akinek tények híján is sikerült valamiféle következtetésre jutnia. Egy nappal azután, hogy a rendőrök órákig szambáztak a városháza mögötti parkolóban a gyanúsítottal, Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester nem volt rest, és minden kertelést nélkülözve, az ügyet meglovagolva választási kampányba fogott a Facebookon.

"Sajnos Dunaszerdahelyen is történt olyan bűncselekmény, amelynek migráns háttere van, ezért olyan európai parlamenti képviselőket kell választanunk a május 25-i választásokon, akik gátat szabnak a gazdasági menekültek áradatának. Az ellenőrizetlenül Európába érkezettek közül többen bűncselekményeket hajtanak végre, miközben “jogaikkal élve” elodázzák kitoloncolásukat Európából"

– írta a Facebookon a polgármester, aki ezidáig valamilyen oknál fogva sosem adott hangot nyilvánosan véleményének, amikor a közbiztonságot veszélyeztető, akár csallóközi "őslakosok" által elkövetett bűncselekmény történt Dunaszerdahelyen.

Persze mindez korántsem jelenti azt, hogy Mohammed H. ártatlan volna, sőt...

Volt már ügye a rendőrséggel

Bár a férfi üzletének környezetében nem találtunk olyan személyt, aki bármilyen panaszt tudott volna felhozni a férfi ellen, és az általunk megkérdezett felsővámosi szomszédainak sem volt még soha gondjuk vele, Mohammed H.-nak nem is olyan régen már meggyűlt a baja hivatalos szervekkel.

A palesztin férfi felsővámosi lakhelyén egy januári napon nagy erővel jelent meg a rendőrség. Házkutatást nem tartottak nála, de trélerrel elvittek a háza elől egy osztrák rendszámú gépkocsit. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint egy bérelt autóról lehetett szó, amit a férfi nem szolgáltatott vissza a kölcsönzőnek. A rendőri kivonulás, és az autó eltrélerezését követően akkor Mohammed H.-t nem vették őrizetbe, azonban a szlovákul nem beszélő palesztin vehemensen nemtetszésének adott hangot a nagy rendőrségi felhajtás miatt.

Hogy mit követett el azóta a palesztin férfi, miért van vizsgálati fogságban, és miért övezi az ügyet a rendkívül szokatlan titkolózás, egyelőre rejtély marad. A kerületi rendőrkapitányság szóvivője azt tanácsolta szerkesztőségünknek, a jövő hét folyamán érdeklődjünk újra az eset kapcsán.

(db)

Címkék: krimi, Dunaszerdahely