Polgármestert választanak Nádszegen

Az ország 23 településén zajlanak ma előrehozott helyhatósági választások, többek közt a galántai járásbeli Nádszegen is. Itt két jelölt szállt harcba a faluvezető pozíciójáért. 

Polgármestert választanak Nádszegen
Deák László jelenlegi alpolgármester és polgármester-jelölt

Juhos Ferenc 22 éven keresztül irányította a mátyusföldi községet, míg tavaly ősszel a Híd párt javaslatára kinevezték a Galántai Járási Hivatal élére. Az elmúlt időszakban Deák László alpolgármester látta el a faluvezetői pozíciót. Ő egyébként polgármester-jelöltként is indult. Ellenfele Nagy Zsolt.


Nagy Zsolt független jelölt és felesége

„Mindenképpen azért indul az ember, hogy nyerjen és természetesen én is ezért jelöltettem magam, meg persze azért, hogy szolgálhassam a nádszegieket” — magyarázza Deák. Elmondása szerint a következő időszakban szeretné folytatni az eddigi munkát. „A másik oldalon pedig szeretnék arra koncentrálni, hogy európai uniós, vagy akár más pályázati lehetőségek kihasználásával nagyobb fejlesztéseket is véghez vigyünk” — húzza alá a jelölt.

Ellenfele, Nagy Zsolt állítja, arra szeretne ügyelni, hogy szemmel látható változások legyenek a faluban. „Újonc vagyok ebben a szférában, de megvan a támogatásom. Attól függetlenül, hogy kívülállóként igyekszem belefogni,  a munkát figyeltem, követtem” — szögezi le Nagy, aki konkrét terveit egy múlt heti lakossági fórumon a falu megjelent lakosainak felvázolta, melyek között szerepel gyalogosátkelők kialakítása, a szennyvíztisztító bűzének semlegesítése, községi nyilvános fórum létrehozása, ahol a lakosok elmondhatják véleményüket, és egy korcsolyapálya kialakítása is.


Ma a nádszegiek döntenek

A helyiek a nap folyamán reggel hét és este nyolc óra között látogathatják a szavazóhelyiségeket, amit szép arányban meg is tesznek. „Elsősorban azt várom, hogy jöjjön bele ebbe a munkába bárki is nyeri meg a választást, hiszen mindkettejüktől távol álló feladat ez. Aztán, hogy merre tud majd elindulni ebben a pozícióban, az idő kérdése” — mondja Gáspár Béla, helyi lakos. Sárkány Rozália reméli, hogy az új polgármester odafigyel majd a társadalmi szervezetek közötti együttműködésre, illetve a közutak javítására. Állítása szerint a község lakossága nagyon széthúzott az elmúlt időszakban.

Az urnákhoz járuló lakosok szerint kétesélyes a szavazás kimenetele, nehezen lehet megtippelni, ki vezetheti majd a községet a következő önkormányzati választásokig hátralévő másfél éves időszakban. „Az egyik jelölt Juhos távozása óta vezeti a falut és van tapasztalata, viszont nem nádszegi származású. Nagy Zsolt azonban a faluban született és nőtt fel, nagy a rokonsága, így talán nagyobb esélye van a győzelemre” — állítja egyikük.


A reggeli órákban már folyamatosan érkeztek a voksolók

A szavazás végén majd kiderül, hogy a szakmai tapasztalat, vagy a rokonság nagysága számít-e, illetve a továbbiakban megmutatkozik az is, melyik segíti a jelöltet a polgármesteri tisztséghez.

Egyébként 2015 novemberében Juhos Ferenc leváltására tett kísérletet az önkormányzati képviselők egy része, ám az általuk indítványozott népszavazás érvénytelen lett, mivel a szavazásra jogosultak 19%-a járult csak az urnákhoz.
 

(ls)