Polis-felmérés: A Magyar Közösségi Összefogás lehetne a koalícióban a Za ľudí helyett

2020. július 29. - 13:58 | Belföld

A Polis ügynökség a Joj TV megrendelésére készített közvélemény-kutatást a pártpreferenciákról július utolsó harmadában, és először mérték parlamenten belülre a Magyar Közösségi Összefogást (MKÖ).

Polis-felmérés: A Magyar Közösségi Összefogás lehetne a koalícióban a Za ľudí helyett
Archív felvétel

A választásokat megelőzően és azt követően is rendszerint 3-4% körülire mérték az MKÖ-t az ügynökségek, a Polisnál viszont egy most esedékes parlamenti választáson bejutnának.

A felmérés a többi párt esetében enyhe eltéréseket mutat az AKO vagy a Focus ügynökségek legutóbbi felméréseihez képest. Igor Matovič pártja, az OĽaNO 20% feletti eredménnyel nyerné a választásokat, a Polisnál ez 21,9%-ot jelent, míg a Peter Pellegrini és társai által megalapítandó Hlas követné 15,5%-kal.

Fontos momentum, hogy a Focus júniusi felmérése után a Smer ismét lecsúszna a dobogóról, ám ezúttal nem a Sme rodina, hanem az SaS előzné meg. Richard Sulík pártja 9,2%-kal lenne harmadik, míg Robert Fico formációja a Polis felmérése szerint már a 9%-ot sem érné el (8,8%), ami először fordul elő.

Az AKO ügynökség júliusi felméréséhez hasonlóan a Polis is a Sme rodina gyengülését méri, de nem olyan mértékűt, Boris Kollárék a választók 8,2%-át győznék most meg (amott ez 6,4% volt).

Kereken 8%-kal a hatodik helyre esett vissza a Marian Kotleba vezette ĽSNS, és az AKO-nál erősebb támogatást mér a Polis a Progresívne Slovensko számára (6,8%, amott 5,2%), mely a Spoluval való koalíciós indulás miatt nem jutott be február végén a parlamentbe ehhez közeli eredménnyel.

Az utolsó párt, amely msot még bekerülne, pedig a már említett MKÖ lenne, 5,5%-kal.

4,6 százalékra csökkent az Andrej Kiska által alapított Za ľudí támogatottsága, 3,9-en áll a KDH-é, és 3,8%-on az SNS-é. A Tomáš Drucker által alapított Dobrá voľba 1,3%-ot szerezne és az MKÖ szempontjából is érdekes, hogy a Híd még mindig 1,1%-on áll, egy közös párt esetében tehát tovább emelkedhetne a választási preferencia.

Ami a parlamenti mandátumokat illeti, a jelenlegi koalíció felmérés szerint bejutót tagjai együtt (OĽaNO, SaS, Sme rodina) 70 mandátumot szereznének, így még biztosan szükségük volna valakire. A PS-szel közösen 82, az MKÖ-vel 80 képviselőjük lenne, mindkettővel együtt, 92 képviselővel pedig elérnék a most is érvényes alkotmányos többséget.

Más koalíciós formáció nem igazán adna ki 76 képviselőt. Ha a Hlas összefogna a Smerrel, a Sme rodinával és még az ĽSNS-szel is, még úgy is csak 73 mandátumuk lenne.

(Noviny.sk)