A politikai bűnözőket mosdatják tisztára?

Ardamica Zorán | 2022. december 1. - 18:55 | Vélemény

Ha egy törvény alkalmas arra, hogy visszaéljenek vele, vagy arra, hogy eredeti céljával szemben, nem az igazság elérésére, hanem hátráltatására használják, akkor az a törvény megérett a módosításra (kijavításra) vagy az eltörlésre.

A politikai bűnözőket mosdatják tisztára?
Maroš Žilinka - TASR

A büntető perrendtartás elhíresült 363. paragrafusa elég okot ad a kétségekre. A főügyész többször használta, általában botrány lett belőle. Csakhogy: lehet a főügyészt kritizálni, az említett paragrafus 1. bekezdése kimondja (hevenyészett fordításban): „A legfőbb ügyész hatályon kívül helyezi az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha a határozattal vagy az azt megelőző eljárásban jogszabályt sértettek. A jogszabálysértés olyan lényeges kötelességszegést jelent, amely befolyásolhatta az ügyben hozott döntést.” Ismétlés: hatályon kívül helyezi. Nincs választás, nincs mérlegelés. Ha az eljárás nincs rendben (emiatt nem szabad hibázni alsóbb szinten), akkor a főügyész köteles megszüntetni az eljárást. Ami rendben is lenne, ha…

Ha micsoda?

Ha ez a paragrafus azt is kimondaná, hogy például vissza kell utalni az ügyet a vizsgálat ama fázisába, ahol a hiba elkövettetett és neki kell állni ismét a bizonyításnak, ami viszont nem jelent automatikus felmentést. Vagy ilyesmi. Laikus vagyok, nem tudhatom. Vannak erre szakik.

Azt viszont minden laikus érti, hogy egyfelől így elég azt elérnie a legnagyobb bűnözőknek is, hogy egy iciri-piciri homokszem kerüljön a gépezetbe és már bonthatják is a drága pezsegőt.

Azt is érti a laikus állampolgár, hogy így eljárási tökéletlenségek miatt szüntetnek meg eljárásokat valakikkel szemben (jogi szempontból mindegy, hogy most épp Ficoval és Kaliňákkal szemben). Márpedig egy picinykó rendőri hibácska nincs arányban azzal, hogy valaki megússzon egy főbenjáró bűnért járó büntetést. Főleg nem sorozatosan az utóbbi időszakban.

Erkölcsileg és politikailag aggályos, hogy a főügyész legmedializáltabb 363-asai szinte mind csak politikai háttérrel rendelkező vizsgáltakat késztetnek pezsegőbontásra, illetve túl sok az ilyen ügy. Az a látszat alakul ki ugyanis, mintha kifejezetten a politikai bűnözőket mosdatná tisztára. A megoldás azonban tisztán jogi kell legyen.

Olyan törvényalkotói módosítás szükségeltetik, amely kiszűri a fent említett lehetőséget.

Márpedig a törvényeket politikusok hozzák a parlamentben. Itt válik a dolog politikai alkuk tárgyává… Hiába állítja magát a jelenlegi kormánykoalíció a korrupcióellenes hős szerepébe, amikor bár lenne lehetősége a visszaélésre és az elv visszafordítására alkalmas paragrafus kijavítására, mégsem teszi. Sőt: az istennek se teszi meg. Minden botrány ellenére. Már mióta… Azóta már az illetékes tárca sem az érte eddig felelős párt kezében van…

És igaz, hogy a rossz törvényt is be kell tartani, ha hatályos. De az is igaz, hogy minél hamarabb ki kell javítani.

Különben fel is út, le is út, kedves, jól fizetett parlament…