„Politikai gyilkosság volt” - Zlatica Kušnírovát kihallgatta a bíróság

2020. január 14. - 11:20 | Belföld

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében kedden folytatódott a tárgyalás a Specializált Büntetőbíróságon. Elsőként a meggyilkolt nő édesanyját, Zlaticát hallgatták ki.

„Politikai gyilkosság volt” - Zlatica Kušnírovát kihallgatta a bíróság
Fotó: TASR

Élő közvetítésünk percről percre

„Politikai gyilkosság volt” – jelentette ki Kušnírová, aki a vallomásában arról is beszélt, hogy nem tudta felhívni a lányát és a leendő vejét. Ezután a vádlottaknak szegezte a kérdést, hogy milyen jogon törtek a fiatalok életére, és emlékeztette őket arra, hogy nekik is vannak gyerekeik.

Kušnírová arról is beszélt, hogy korábban figyelmeztette Ján Kuciakot, hogy óvakodjon Marian Kočnertől. Ő azt válaszolta neki, hogy továbbra is írni fog róla, mert látja, mi történik körülötte, és mert bízik benne, hogy Szlovákia egy nap felébred majd.

A tanúvallomás során Alena Zsuzsová vádlott azt kérdezte tőle, hogy mond-e neki valamit az ártatlanság vélelme. A vallomás után megállapította, hogy Kušnírová tényként kezeli a bűnösségét.

Zlatica Kušnírová után Ján Kuciak apját, Jozefet hallgatta ki a bíróság.

Kedden tovább folytatódik a kárvallottak meghallgatása. Hétfőn (január 13.) a meggyilkolt Molnár Péter rokonai tettek vallomást. Ma még Ján Kuciak testvére, Jozef, a szülei, illetve Miroslav Marček volt barátnője, Rigó Martina állnak tanúként a bíróság elé.

Délutánra tűzték ki Andruskó Zoltán kihallgatását, aki a saját bevallása szerint a közvetítő szerepét töltött be Alena Zsuzsová, valamint a kettős gyilkosság elkövetői, Miroslav Marček és Szabó Tamás között.

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében jelenleg négy vádlott áll a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček. A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.


TASR/para