Politikai korrupció miatt távozott az egészségügyi miniszter, ő is Igor Matovičra mutogat

2023. március 2. - 14:46 | Belföld

Politikai korrupcióval indokolja távozását az egészségügyi miniszteri posztról Vladimír Lengvarský. Szerinte inkompetens embereket helyeztek pozícióba, amelyre neki miniszterként nem volt ráhatása. Lengvarský - miniszterkollégái számára is váratlan módon - tegnap jelentette be lemondását. A miniszter ma (csütörtökön) átadta lemondását Zuzana Caputová köztársaság elnöknek, aki elfogadta azt.

Politikai korrupció miatt távozott az egészségügyi miniszter, ő is Igor Matovičra mutogat
Fotó: TASR

Nem akar megszökni a harc elől, be szerette volna fejezni a megkezdett munkát, de becsületesen, politikai korrupció nélkül jelentette ki Vladimír Lengvarský, amikor távozott az elnöki palotából. Az egészségügyi miniszter a lemondását jelentette be Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, aki elfogadta a miniszter lemondását és visszahívta őt posztjáról.

„Nem vagyok politikus, de ezek után a tapasztalatok után nem is akarok az lenni” - mondta az egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi miniszter azt elmúlt 23 hónapot, a minisztersége idejét pozitívan értékeli. „A pandémia csúcsán vettem át a miniszteri posztot, megoldottuk az oltásokat, a teszteléseket, átalakítottuk a kórházi és a rendelői szférát” – jelentette ki Lengvarský.

Voltak azonban olyan harcaik is, amit inkább elkerült volna. „Kezelni tudtuk az orvosok teljesen felesleges sztrájkját, amit a volt pénzügyminiszter és a kormányhivatal okozott a politikájával” – utalt Igor Matovič negatív szerepére Lengvarský. Az OĽaNO elnöke ugyanis pénzügyminiszterként megtorpedózta a Lengvarský által megkötött megállapodást, végül Eduard Heger miniszterelnöknek kellett beavatkoznia.

A volt egészségügyi miniszter szerint már sokat megélt, de nem hajlandó olyan környezetben dolgozni, amelyben semmibe veszik az ő és a kollégái munkáját.

„Nem fogok tovább dolgozni ilyen nyomás alatt, ilyen környezetben, amely ártalmas, tele van politikai korrupcióval” – indokolta távozását a miniszter.

A politikai korrupció alatt azt értette, hogy olyan embereket helyeztek fontos pozícióba, akik nem voltak alkalmasak a feladatuk ellátására, és neki, miniszterként ebbe nem volt beleszólása.

Ivan Lengvarský és Igor Matovič közti ellentétekkel, illetve Matovič még mindig túl nagy befolyásával magyarázta az egészségügyi miniszter távozását Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának korábbi elnöke is. Cigánikovát tavaly, az SaS kormányból való távozása után váltotta le posztjáról – az OĽaNO támogatásával – a parlament, és a helyére az elmúlt hetekben választották meg Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi minisztert, Igor Matovič „kedvencét”.

- lpj -