"A politikai per tipikus esete" – Fico védelmébe vette a Penta-górét!

2022. szeptember 23. - 16:22 | Belföld

Robert Fico Smer-elnök pénteken kijelentette, hogy a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák elleni büntetőeljárás a politkai per tipikus esete volt, és erről tudnia kellett az akkori országos rendőrkapitánynak. 

"A politikai per tipikus esete" – Fico védelmébe vette a Penta-górét!
Robert Fico (Fotó: TASR)

A héten cikkezett róla a sajtó, hogy bocsánatot kért az állam Jaroslav Haščáktól, amiért törvénytelenül indítottak ellene büntetőeljárást és tartották fogva.

"Ez is alátámasztja, hogy a Haščák elleni támadás egy tipikus politikai per volt, bizonyítékok nélkül, azzal a céllal, hogy őrizetbe vegyék és meggyanúsítsák egy olyan pénzügyi csoport képviselőjét, amelyről a jelenlegi kormánypolitikusok közül többen is súlyos kijelentéseket tettek a választások előtt.

Marián Kučerka volt rendőrtiszt ügye kapcsán zsarolással gyanúsította meg a Speciális Ügyészség ügyészeit, és felvetette, hogy a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatója, a rendőrséggel együttműködő Ľudovít Makó gyanúsan különleges helyet foglal el ezekben a nyomozásokban.

Kučerkát első fokon a Specializált Büntetőbíróság 11 év letöltendő börtönre ítélte korrupcióért, de fellebbezett és az ügye a Legfelsőbb Bíróságra került. Fico viszont rámutatott, hogy ott Juraj Kliment bíró szenátusa foglalkozik majd vele, és felhívta a figyelmet arra, hogy Kliment unokaöccse Ondrej Repa, aki Kučerka ügyében ügyészként jár el.

(TASR)