Politikusok álltak be aszfaltozni, két méter elkészült a komáromi elkerülőből (VIDEÓ)

2023. szeptember 25. - 21:00 | Belföld

A komáromi Monostori híd előtti körforgalom mellett – ahonnan hiányzik a komáromi elkerülőút – tartott sajtótájékoztatót a Szövetség- Aliancia párt hétfőn, mellyel céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a Dél-szlovákiai első osztályú utak és autópályák elhanyagoltságára. A párt ezzel kapcsolatos meglátásairól, valamint célkitűzéseiről Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő, Mózes Szabolcs, a Szövetség párt alelnöke, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Andruskó Imre, Nyitra megyei képviselő beszéltek.

„Nemcsak a komáromi elkerülőút hiányzik Dél-Szlovákiából, hanem a korszerűsített csallóközi vasútvonal, Érsekújvár, Vágsellye, Ipolyság elkerülőútjai, nem különben Ógyalla város elkerülőútja. Olyan szintű tranzitforgalmi terhelést kap e régió, amelyre egyszerűen nincs felkészülve. Hiszem, hogy pártunk az egyetlen olyan kezdeményezés, mely Dél-Szlovákia és Kelet-Szlovákia ügyeit hajlandó felvállalni. Meg tudom ígérni önöknek, hogy tenni fogunk annak érdekében, hogy városainkat mentesítsük a brutális, kibírhatatlan tranzitforgalomtól” – hangzottak el Orosz Örs szavai.

Mózes Szabolcs, a Szövetség párt alelnöke ehhez hozzátette,

„egy szimbolikus helyen állunk, amely jól mutatja, hogy a szlovák politika, a szlovák pártok hogyan hagyják az út szélén a déli és keleti régiókat, illetve, hogy hogyan nem épülnek meg azok a projektek, befektetések, utak és vasutak, amelynek már régen meg kellett volna épülniük.”

Az alelnök aláhúzta, úgy gondolja, a Szövetség az egyetlen olyan párt, amely garancia arra, hogy ez a komáromi kerülőút megépül. „Ehhez viszont az kell, hogy elegen legyünk a szeptember 30-ai választáson” – szögezte le.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke elmondta, 2020. szeptember 17-én adták át a Monostori hidat. „Akkor még nem gondoltuk volna, hogy 2023-ban még mindig nem lesz ennek folytatása, hiszen jelenleg a hídról vezető út a ’kukoricásban’ végződik. A statisztikák szerint, azóta, hogy megépült ez a híd, hat-hétszeresére nőtt itt a forgalom. Mivel elkerülőút nincs, ezért a sofőrök kénytelenek azokat a másodosztályú utakat választani, melyek nem tranzitforgalomhoz lettek építve.”

„Míg Észak-Szlovákiában 800 kilométernyi szakasz épült, addig Dél-Szlovákiában az elmúlt évtizedekben csak 100 kilométernyi út épült” – tette hozzá Andruskó Imre, Nyitra megyei képviselő.

(SzC, PE)