A politikusok így "ünnepelnek" november 17-én

2017. november 16. - 15:09 | Belföld

A politikusok idén is megemlékeznek 1989 novemberéről. Andrej Kiska államfő Frank-Walter Steinmeier  német elnökkel találkozik, Andrej Danko házelnöknek is is hasonló lesz a programja.

A politikusok így "ünnepelnek" november 17-én
-illusztráció- (Fotó: TASR/Alexander Buzinkay)

Az ellenzék november 17-én a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés térre vonul ki.

A Híd politikusai csütörtökön Ján Langoš mellszobránál, pénteken pedig a kassai tudományos könyvtárban tartanak megemlékezést.

Robert Fico kormányfő a svédországi EU-csúcson tartózkodik majd, ahol sok fontos kérdésről tárgyalnak majd Európa vezető politikusai.

Az ellenzéki politikusok a pozsonyi SZNF (SNP) téren idézik fel a szlovákiai szabadság kezdetét. „Ezzel az összejövetellel arra is szeretnénk rámutatni, hogy a szabadságért való harc sosem ér véget“ – olvasható az OĽaNO nyilatkozatában. A megemlékezésen való részvételen a KDH is gondolkozik.

Az SaS az Eštebák című film levetítésével „ünnepel“.

A Magyar Közösség Pártja sem feledkezik meg a bársonyos forradalommal kapcsolatos megemlékezésről.

„Minden egyes tevékenységünkben benne van a bársonyos forradalom eszméje“ – áll a Sme rodina közleményében. A párt úgy véli, november 17. és az 1989-es év az elvárások éve volt, de szerintük sok minden nem teljesült az elvárásokból.

A Sme rodina azt azonban nem felejtette el megemlíteni, hogy 1989 novemberének köszönhetően demokratikus módon szavazhatunk, de arra is figyelmeztetetnek, hogy a politikusok visszaéltek a szavazók bizalmával, s ma hazudnak és lopnak. „Vissza kell térni az 1989. november 17-i elvárásokhoz“ – tette hozzá a párt.

TASR/para