Pollák: Emlékezni kell a roma holokausztra, erősödnek a szélsőségesek

2022. augusztus 2. - 21:36 | Belföld

Egyre erősödnek a szélsőségesek, egyre több fasiszta politikus van az európai országok parlamentjeiben és az Európai Parlamentben is, ezért is kell rendre megemlékeznünk a roma holokausztról – jelentette ki kedden Peter Pollák európai parlamenti képviselő Besztercebányán, a Sznf Múzeumban tartott megemlékezésen.

Pollák: Emlékezni kell a roma holokausztra, erősödnek a szélsőségesek
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Fontos, hogy minden embert, a társadalmat, Európát és az egész világot emlékeztessük, hova fajulhatnak a dolgok, ha engedünk a csábításnak és hiszünk olyan politikusoknak, akik Hitlert, Tisót, a fasizmust és a nácizmust dicsőítik”

– mondta az EP-képviselő.

Pollák rámutatott, a szlovákiai roma közösségekben nem javult a helyzet, és a roma holokauszt emléknapja is megfelelő alkalom arra, hogy figyelmeztessük az illetékes hatóságokat: a roma közösségekben is 21. századi körülmények között kellene élniük az embereknek. Szlovákia 2005 óta emlékezik meg a roma holokausztról. Arról a közel 3000 áldozatról, gyerekekről, nőkről és férfiakról, akiket 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. A második világháború alatti üldöztetéseknek körülbelül 500 ezer roma áldozata volt Európában.

TASR