Pontosították a 48 órás beutazás feltételeit

2020. június 2. - 11:51 | Belföld

Keddtől azok az állampolgárok is átjöhetnek 48 órára Szlovákiába, akik Csehországban vagy Magyarországon élnek, de nincs ott állandó vagy ideiglenes lakhelyük.

Pontosították a 48 órás beutazás feltételeit
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ehhez nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatni. A határátkelőn azonban legalább két dokumentummal kell igazolni, hogy külföldön élnek.

„Nem csak azok utazhatnak be 48 órára az országba, akiknek állandó vagy átmeneti lakhelyük van Csehországban vagy a Magyarországon" – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

Ezeknek a személyeknek a határon legalább két dokumentummal kell igazolniuk, hogy Magyarországon vagy Csehországban élnek. Például egészségbiztosítási kártyát, bérleti vagy munkaszerződést, munkavégzésről szóló megállapodás, munkáltatói igazolást, lakóingatlan tulajdoni lapját, vállalkozói engedélyt, bankszámlakivonatot vagy biztosítási szerződést kell felmutatniuk.

A Közegészségügyi Hivatal hangsúlyozta, hogy ez a rendszer csak a szlovák-cseh, illetve a szlovák-magyar határátkelőkön működik.

Az Európai Unió állampolgárai áthaladhatnak Szlovákia területén, ha abba az országba utaznak, amelynek állampolgárai. Ehhez már nem kell a belügyminisztérium engedélyét kérniük. Továbbra is kötelesek azonban ehhez hivatalos engedélyt kérni azok, akik olyan országba utaznak, amelynek nem állampolgárai, csupán átmeneti vagy állandó lakhelyük van ott. „Mindkét esetben nyolc órán belül el kell hagyniuk Szlovákia területét. Csak a legszükségesebb esetben, például tankolni állhatnak meg" – közölte a Közegészségügyi Hivatal.


(TASR)