Poór mellett a másik Smer-haver, Kmotrík iskolájának is jutott milliós állami támogatás

2016. február 3. - 14:53 | Belföld

Vladimír Poóré a Spartak Trnava, Ivan Kmotríké a Slovan. Így megy ez.

Poór mellett a másik Smer-haver, Kmotrík iskolájának is jutott milliós állami támogatás
Ivan Kmotrík (Fotó: TASR)

Poórhoz a diószegi Danubius főiskolán keresztül jutott európai uniós támogatás. Az iskola, melynél több kar akkreditációját már megszüntették, és a tudományos tevékenysége gyakorlatilag a nullával egyenlő, 4,4 milliós támogatást kapott tudományos kutatásra... Számítógépekre költötték, és a tender győztese egy olyan cég lett, amely Vladimír Poórhoz, de legalábbis a fiához köthető.

Amint arról a SME beszámolt,

1,3 millió eurós támogatást kapott ilyen célra az Ivan Kmotríkhoz köthető szakolcai Közép-Európai Főiskola is.

Az iskolát a milliárdos vállalkozó alapította tíz éve, és elsősorban politika- és környezettudományt oktatnak ott. Kmotrík tagja az igazgatótanácsnak, az iskolában viszont nem tanít.

A lap a rektorhelyettesnél érdeklődött, hogy mire költötték a támogatást, Jozef Minďaš azonban nem konkretizálta. A válasz a következő volt: "Az iskola a pályázati feltételekkel összhangban a kutatási infrastruktúra vásárlására költötte a pénzeszközöket." Annyit hozzátett, hogy a földművelésügy és a környezetvédelem területén alkalmazandó innovációs megoldások fejlesztését támogatják.

A Közbeszerzési Hivatal interneten fellelhető adataiból az derül ki, hogy a szakolcai főiskola az épületei optikai hálózaton történő összekapcsolására, illetve az azoknak a SANET nevű akadémiai hálózathoz történő csatlakoztatására költötte a pénzt. Emellett videokonferenciákra szolgáló technikai eszközöket vásároltak és felszerelték a geográfiai információs rendszerek laboratóriumát.

"A megítélt pénzeszközöknek tükrözniük kellene a kedvezményezett intézmények által képviselt minőséget"

- reagált az INEKO intézet vezetője, Peter Goliaš, aki úgy véli, hogy minden egyes dotációnál mellékelni kellene a pénzeszközök felhasználásának elemzését, és összevetni azt más projektekkel.

Ugyanis mindkét említett iskola a saját kategóriájában a leggyengébbek közé tartozik. Az Akadémiai Ranking és Rating Ügynökség (ARRA) társadalomtudományi karokat tartalmazó listáján ugyanis a szakolcai iskola 13-ból a 9. míg a Danubius két másik karja csak utána következik.

Mindkét iskola kutatásra és tudományos munkára kapta a támogatást, de ez egyik esetben sem épp indokolt.

Az ARRA a Közép-Európai Főiskola tudományos tevékenységét 100-ból 15 pontra értékelte, a Danubius pedig még siralmasabban végzett (0 és 6 pont közti értékeket kapott).

Eközben sikertelenül pályázott kutatási támogatásra a turócszentmártoni egyetemi kórház és a zólyomi műszaki egyetem is.

Minďaš azzal védekezik, hogy iskolájuk több kutatást folytatott a klímaváltozás, az üvegházhatású gázok kibocsátása, a termőföld környezeti funkciói és a cégek környezetvédelmi politikájának önkéntes eszközei területén.

A minisztérium azzal érvel, hogy az állami egyetemek és főiskolák, a Szlovák Tudományos Akadémia, valamint intézeteinek mintegy 300 projektje a 2007 és 2013 közti programidőszakban megítélt pénzeszközökből 2015-ig a kutatás területén mintegy 1 milliárd euróhoz jutott, míg ez idő alatt a magán főiskolák 8 projektje összesen 11,5 milliót.

A főiskolák sikerességének egyik ismérve az is, hogy végzőseik milyen arányban tudnak elhelyezkedni. Az INEKO adatai szerint 2013-ban a szakolcai főiskola esetében 16% volt azok aránya, akiknek ez nem ment. Összehasonlításképp a Komenský Egyetemnél ez az arány 6%.

Ivan Kmotrík a leggazdagabb szlovákok közé tartozik. Az ő cége a Grafobal, amely éves forgalma 200 millió euró körüli. Tevékenykedik emellett az energetikai piacon, egészségügyben, élelmiszeriparban és az ingatlanpiacon, valamint az övé a Slovan futballklub és a TA3 hírcsatorna. A főiskolája már korábban is kapott vissza nem térítendő állami támogatást. 2012-ben 790 ezer eurót, 2011-ben pedig több mint 440 ezret.

SME/para