Pornóoldalakon próbálnak harcolni a putyini propaganda ellen

2022. augusztus 9. - 08:47 | Külföld

Mióta kitört az orosz-ukrán háború, emberek százezrei kényszerültek fegyvert fogni. Mások, ha nem is a frontokon, adománygyűjtéssel vagy a menekültek megsegítésével próbálnak hozzájárulni a harcokhoz. És van itt egy harmadik csoport, amely nem máshol, mint a pornó- és szerencsejátékoldalakon próbálja kisöpörni a putyini propagandát a kibertérből - írja a Business Insider. 

Pornóoldalakon próbálnak harcolni a putyini propaganda ellen
Illusztráció: PE

Anasztaszija Bajdacsenko az ukrán Interactive Advertising Bureau (IAB) vezérigazgatója egy egyedi ötlettel állt elő. Állóképeket és videókat tartalmazó hirdetéseket használ Oroszországban is működő pornó- és szerencsejáték-oldalakon, amelyekben próbálja megcáfolni a putyini propagandát.

Mindez akkor kezdődött, mikor a putyini vezetés úgy határozott, hogy megszünteti a nem állami tévéket és számos közösségi platformot kitilt az országból. Például a Facebookot, az Instagramot, a Twittert vagy a Youtube-ot.

Így oroszok millió például olyan információkhoz nem jutnak hozzá, hogy a szomszédban éppen háború zajlik és nem „különleges katonai művelet”

- ahogyan azt Moszkva állítja.

Bajdacsenko az Insidernek elmondta, hogy az ezeken az oldalakon való hirdetésnek van értelme, mert egyszerű és megfizethető, ugyanakkor növeli annak az esélyét, hogy oroszok és fehéroroszok is látják azokat.

"Határozottan hiszünk abban, hogy meg kell próbálnunk igaz üzeneteket eljuttatni azoknak, akik több évtizedes állami propaganda alatt álltak" - tette hozzá Bajdacsenko.


(Business Insider)