Pornóval próbálják leverni a tüntetéseket Kínában, de a szokásos demagóg dumákat is beveti a pekingi vezetés

2022. november 30. - 09:01 | Külföld

Bár az első hírek még arról szóltak, hogy elmaradnak a tüntetések az országban, azonban ismét összecsaptak a tüntetők kedd éjjel a biztonsági erőkkel a dél-kínai Kantonban (Kuangcsou), a Kínai Kommunista Párt kemény fellépést ígért a "szabotázsakciók" ellen. 

Pornóval próbálják leverni a tüntetéseket Kínában, de a szokásos demagóg dumákat is beveti a pekingi vezetés
Fotó: Twitter

A közösségi médiára - a többi között a Kínában betiltott Twitterre - felkerült képsorok tanúsága szerint a tiltakozók lebontották a város több pontján felhúzott barikádokat, megdobálták a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek, többeket pedig megbilincselve vittek el.

A 19 milliós városból már két hete is nagyszabású tiltakozásokat jelentettek, melyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen robbantak ki.

Az utóbbi hetekben több demonstrációra került sor Kína más városaiban, egyebek között Sanghajban és Pekingben is, sokan pedig már nemcsak az emberek életét megnehezítő és a gazdaságot gyengítő szigorítások enyhítését, hanem Hszi Csin-ping elnök lemondását és az országot több mint 70 éve irányító Kínai Kommunista Párt távozását is követelték. A tiltakozásokról készült videókon az látható, hogy az emberek - köztük sok fiatal - fehér lapot tartanak a fejük fölé, amellyel a szólásszabadság hiányát jelzik.

Előfordult olyan is, hogy a karantéból kitört emberek fosztogatásba kezdtek.

A tüntetéseket természetesen cenzúrázza a pekingi vezetés,

a közösségi médiában pedig a hírek terjedését megakadályozandó a kínai bothadsereg alulöltözött lányok fotóival spammelte szét a tüntetésekről szóló kínai hashtageket.

A párt központi bizottságának kedd esti közleményében "határozott fellépést" ígértek a "szabotázsakciók, a törvénytelenségek és a közrend megzavarása" ellen, a külügyminisztérium pedig arra intette az állampolgárokat, hogy "csak a törvény adta keretek között gyakorolhatják jogaikat".

A pekingi vezetés korábban már "idegen, ellenséges hatalmakat" tett felelőssé a megmozdulásokért.

Kínában továbbra is a "zéró Covid"-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. E politika egész városrészek lezárását és karanténok elrendelését is lehetővé teszi a hatóságoknak, valamint azt is, hogy barikádokat emeljenek járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt lakó- és gyárépületek köré.

Jóllehet az esetszámok még mindig alacsonyabbak, mint sok országban, az utóbbi hetekben ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, egyebek között Pekingben és Kantonban is.

A nyári időszak óta csökkent az újonnan beoltottak száma is, az oltási kampányt pedig nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat.

(MTI, BBC)